Ben Neden Her Mevsim Geçişinde Kilo Alıyorum? Diyorsanız
Her yıl ilkbahar ve özellikle de sonbahar döneminde, zayıflama programlarını takip ettiğim bireyler, yıl genelinde iştahları ne kadar kontrollü olursa olsun: Aman bana bir şeyler oluyor, çok üşüyorum, çok acıkıyorum, bu aralar fazlaca atıştırıyorum, kendimi zor durduruyorum. Bu da neyin nesi? der. Anlam veremediğimiz bu durumun aslında bilimsel bir açıklaması var elbette
Vücudumuzda ısı üretiminden sorumlu bir kalorifer sistemi vardır. Kahverengi yağ dokusu olarak bilinir. Yararlı bir yağ dokusudur. Doğuştan itibaren bedende bulunan bu doku, çok özel fonksiyonlara sahiptir. Dış ortama rağmen ısı yalıtımı, kan şekerimizi düzenleyen insulin hormonunun seviyesinin açlıkta yükselmesinin engelleyerek uzun vadede şeker hastası olmamızın önlenmesi gibi Eğer dış ortam soğuksa kahverengi yağ dokusu uyarılır ve yazın olduğundan daha fazla çalışmaya başlar. Kahverengi yağ dokusu besinlerle alınan enerjinin, yaza göre daha büyük bir kısmını, vücudu 37 santigrat derecede sabit tutmak üzere harcar. Böylece kan şeker seviyesi düşmeye başlar, iştah açılır, başta karbonhidrat kaynakları olmak üzere, zayıf olduğumuz besinlere yönelim artar. Bu besin tüketimindeki artış, açlıkta ve toklukta şeker ve insulin seviyelerine yansıyabilmektedir. Dolayısıyla mevsim geçişlerinde kolaylıkla kilo alınabilir. Yine yapılan bilimsel çalışmalarda açlık insulini ve şekerindeki dalgalanmaların özellikle bel çevresi ölçümlerinde artışla sonuçlandığı gösterilmiştir. Yani mevsim geçişlerinde iştah açılabilir, karbonhidrat tüketimi artabilir ve genetik olarak hangi bölgelerde yağ hücresi sayısı fazlaysa o bölgelerde (başta bel çevresi olmak üzere) yağlanma oranı artabilir. Bununla ilgili bir araştırma yapılmış: KM Behall ve arkadaşlarının 1984 yılında yaptığı, American Journal of Clinical Nutrition dergsinde yayınlanmış olan (Vol 40, 1352-1356) araştırmaya katılmayı kabul eden 29 kişiye, 1 yıl boyunca, her mevsimde 1 kez şeker yükleme testi yapılmış. Tüm mevsimlerde yüksek enerji, karbonhidrat, basit şeker ve nişasta alınmış. Ancak açlıkta şeker ve insulin düzeyleri yalnızca ilkbahar ve sonbaharda daha yüksek bulunmuştur.
İştah seviyesi ve besin tüketimindeki bu değişimler, her yıl mevsim geçişlerinde karşımıza çıkmaktaysa; bu dönemlerde ideal beden ağırlığı yönetimi için profesyonel destek almakta yarar vardır. Bu sayede tok tutan, ideal enerjide, rahat uygulanabilen, sosyalitenizi engellemeyen bir beslenme programının, teorik ve pratik eğitimlerini almış olursunuz. Uzun vadede size sağlık açısından büyük avantajlar sağlayacaktır.