Boy Uzunluğu ve Beslenme

  • 0
  • 977
Yazı Boyutu:

Uzun boylu olmak pek çok konuda avantaj gibi durmaktadır. Kısa ve orta boyluların çok isteyebileceği bir şeydir aslında uzun boylu olmak… 3-4 kilo aldığınızda, uzun boyluysanız pek anlaşılmayabilir. Boy uzadıkça toplam kas kütlesinin ağırlığı da artar. Kas dokusu oksijen tutar ve oksijen kullanılarak, yağlar daha etkin biçimde yakılır. Bu da kısa boylulara göre, metabolizmanızın daha hızlı olacağı anlamına gelir. Zaten kısa boylulara göre fazla olan kas dokusu sayesinde de, biraz daha geç kilo alırsınız. Üstelik uzun boy, şık bir görünüm de sağlar. Beslenmenin pek çok konuda olduğu gibi, boy uzunluğu ile de direkt ilgisi vardır. Ancak tek başına bol süt ve süt ürünü tüketiyor olmak da, yeterli değildir. Birçok faktör aynı anda etkilidir..

Boy uzamasını etkileyen faktörlerse şöyledir:

  1. Genetik: Anne ve babanın boy ortalaması belirleyicidir.
  2. Beslenme: İdrarla atılan kalsiyumu vücuda iade etmek üzere, peynir, süt, yoğurt tüketiminin her gün 400 gramı geçmesi önerilir.
  3. Günlük kalsiyum kaybı: İdrarla kalsiyum atımı rutin olarak günlük 800 mg’ dır.
  4. Adet dönemleri: Her regl olunduğunda bayanlarda bu rakam 1200 mg’ a çıkar.
  5. Doğumlar: Anne kalsiyum kaynağı tüketmese bile, bebek kendine kemik oluşturacaktır. Annenin kemiğinden kanına, oradan da bebeğe kalsiyum geçer. Vücudumuzda kandaki kalsiyum seviyesinin sabit tutulmaya çalışıldığı için kanda azalan kalsiyumu kemikler hemen takviye eder. Böylelikle annenin kemikleri zayıflamaya başlamıştır. Kemiklerde kalsiyum yoğunluğu azalır, boy kısalır, kemiklerde şekil bozuklukları oluşabilir. İleride kemik erimesi riski artar. Besinlerle bu kalsiyum mineralinin her gün yerine konulması gerekir.
  6. Fiziksel aktivite: Düzenli yapılan aktivite, kemiğe geçen kalsiyumu arttırır, idrarla atılan kalsiyumu azaltır.
  7. Kafein (çay kola kahve tüketimi): İdrarla atılan kalsiyumu attırır, kemiğe geçen miktarı azaltır.
  8. Güneşlenmek: Güvenli saatlerde yazın güneş koruyucusuz güneşlenirseniz, deri altında D vitamini üretilir ki; bu da kemikleri güçlendirecek, boy uzamasını destekleyecektir. Ancak yazın güvenli saatlerde bile giyilen çok kapalı giysiler bunu önler.
  9. Topuktan uyarıcı etkisi olan bazı özel boy uzattığı öne sürülen desteleyiciler: En geç 18-24 yaşa kadar belirgin etkisi olabilir. Growth hormon denilen büyüme hormonunun salgılanması, topuktan uyarı ile hızlanmaktadır. Bu nedenle büyüme gelişme çağındaki çocukların ip atlaması, atlayıp zıplanarak yapılan basketbol, voleybol gibi sporların bu hormon salgılama sistemini uyarıcı etkisi vardır.
    • 24 yaşa kadar besinlerle alınan kalsiyumun %50’ si kemiğe geçerken,
    • 30’ lu yaşlara gelindiğinde %30’ u kemiğe geçebilmeye başlar.
    • Yani boyunuz, artık büyüme gelişme durduğu için devam etmez.
    • İnternette de karşılaşabileceğiniz, topuktan uyarıcı destek tedavileri de, 18-24 yaşlarına geldiyseniz çok da işe yaramayacaktır.

Yani artık yetişkin bir bireyseniz, yalnızca boy kısalmasını engelleyebilme zamanıdır.

Yapabileceğiniz en güzel şey,

  • Egzersizi ömür boyu ihmal etmemek,
  • Günde mutlaka 400 gr ve ya1 lt ‘den az süt- yoğurt tüketimini ömür boyu ihmal etmemek,
  • Çayı açık içmek, kahve mümkünse çok seyrek içmek veya içmemek,
  • Güvenli saatlerde güneş koruyucusuz güneşlenmek olacaktır.

YORUM YAZ