Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda (DEHB) Tedavi Tüyoları
Diyetisyenlerin işi esasen hastalıklarda diyet tedavisidir. Bazı besin ögelerinin uzun süreli yetersizliğinde sinir hücreleri de uzun dönem beslenemez. Nörolojik, psikolojik veya psikiyatrik sorunlar doğabilir. Yani: Zihnin sağlıklı çalışmasını, beyin hücrelerinin beslenmesinden bağımsız düşünemeyiz.
Yetişkinlerde de görülebilen yaygın sağlık sorunu “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda (DEHB),” tedavinin en önemli parçası olan beslenme, çoğu kez göz ardı edilmektedir. Bu ihmal; tedavi sürecini uzatıp, yavaşlatır veya etkisiz kılar. İlaçlar en iyi ihtimalle günü kurtarır. İlaç ile tedavi alıyorsanız, mutlaka bir diyet uzmanından da yardım almalısınız. Şimdi not alın, hiçbir yerde bir arada bulamayacağınız tüyolarla; beyin kimyanızı koruyun.
DEHB’ nda 11 maddede yapılması gerekenler:
- Co enzim q10: Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur ve bu besinler daha sık tüketilmelidir. Eksikliğinde, MS ve epilepsi atakları daha sert geçer. Çünkü sinir iletisinde görevlidir. DEHB’nda da tedavi sırasında dışarıdan besin desteği olarak alınmasında fayda vardır.
- Omega 3 yağ asitleri: Düzenli olarak haftada 1 kez büyük porsiyon temiz deniz balığının (dondurulmuş veya yeni tutulmuş, fakat mümkünse çiftlik balığı olmayacak şekilde) tüketilmesi gerekir. Ayrıca her gün zeytin, çiğ zeytin yağı, ceviz, mevsiminde semizotu tüketilmelidir. Tüm bunlar yokmuş gibi de düzenli biçimde besin desteği olarak dışarıdan balık yağı alınmalı bitene kadar da usulüne uygun korunmalıdır.
- B grubu vitaminleri: Sinir sisteminin her gün temel ihtiyacıdır. Çok uzun süreli depolanmazlar. Çünkü: Suda eriyen vitaminlerdir, idrarla çok miktarda atılırlar.
- Su: Beynin %80’i sudur. Beyinde sağlıklı bir sinir iletisi için şüphesiz kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Oksijeni de beyinde odaklanma için gereklidir.
- Organik arı sütü: Bilimsel araştırmalarla nöronları koruduğu doğrulanmıştır, tedaviyi destekler.
- Organik propolis: Bilimsel araştırmalarla nöronları koruduğu doğrulanmıştır, tedaviyi destekler.
- Protein: Kaynaklarının (yoğurt, kefir, kırmızı/ beyaz / pembe etler, yumurta)ana öğünlerde yer alma zorunluluğu, tedavinin olmazsa olmaz kuralıdır. Çünkü: Sinir hücrelerinin temel yakıtı kan şekeridir. Bu hastalıkta da kan şekerinin ani çıkış inişleri istenmez. Proteinler ise, kan şekerinin yavaş yükselip, yavaş düşmesini sağlar. Böylece sinir hücreleri daha uzun süreler boyu, daha dengeli seviyede kan şekerine ulaşırlar.
- Probiyotikler: Kötü beslenildiğinde, yoğun karbonhidrat tüketimiyle, maya ve mantarlar ürer, probiyotikler azalır. Kan yoluyla istenmeyen her şey sinir hücrelerine ulaşır. Sistem korunamaz. Yani bağırsak 2. beyindir. Beyne neyin ulaşacağını bağırsaktan itibaren probiyotikler yönetir.
- Spor: Fazla enerji harcanır, beyne ulaşan oksijen miktarı artar, odaklanma çok daha kolay sağlanır.
- Nefes egzersizi ile doğru nefes alma öğrenildiğinde de beyinde artan oksijenle, odaklanma kolaylaşır.
- NLP tekniği ve olumlamalar: Odaklanma konusunda kaybedilen özgüven tazelenmelidir.
- Karışık baharatlı ambalajlı gıdalar: (cips, baharatlı kavrulmuş mısır, baharatlı çubuk veya fıstık vb kuruyemişler…) içine eklenen (MSG/E621/Çin Tuzu/Umame/5.Tat şeklinde farklı isimleri olan), bağımlılık yapan kimyasal bir tuz beynin kimyasını bozar.
- Pancar şekeri: Ev yapımı gıdalara eklediğiniz şeker de endüstriyel şeker kadar risklidir.
- Glukoz, fruktoz, mısır şurubu: Tatlı ve hatta tuzlu tatta hazır ambalajlı gıdalara eklenir, beyin kimyasını bozar.
- Unlu gıdalar: “Beyaz unla yapılan şehriye erişte makarna unlu çorbalar”
- Pirinç: Kanda şekere dönüşür ve DEHB nu şiddetlendirir.
- Patates: Kanda şekere dönüşür ve DEHB nu şiddetlendirir.
- Alkol: Kanda şekere dönüşür ve DEHB nu şiddetlendirir. Yetişkinlerde görülen dikkat eksikliğinin ardında yatar.
- Bal: Gerçek zannettiğimiz ballar ve gerçek baldaki doğal şekerden çocuğunuzu uzak tutun. DEHB ve bal konusunda kısa ve net: “Hiçbir şey sandığınız gibi değil”
- Kafein: İçeren yeşil çay, beyaz veya siyah çay, kahve çeşitleri, kakao ve guarana
- Sevgi eksikliği: Dikkat çekme isteği, dikkat eksikliğini doğurabilir. Öz sevgiyi artırın, zihninizi sevgiyle kodlayın.
- Negatif iç ses: “Odaklanamadığını artık herkes biliyor, başarısızsın, yapamazsın, vb.” Bunları hafızadan silin.
- Teknoloji: Uzun süre maruz kalma, tedavide bir çuval inciri berbat edebilir. Toplam süre uzman yönlendirmesi ile kontrol altında tutulmalıdır.