Sıcak yaz aylarında genç, yaşlı, yetişkin, hepimize hararet geldiğinde en çekici ara öğün seçeneği dondurma ve bu sınıfta yer alan besinlerdir. Geceleri gün boyu aldığımız kalorileri yakmak niyetiyle yaptığımız yürüyüşler esnasında dondurma yeriz ve kalori yakmak hikaye olur. Yoğun yağlı hazır ambalajlı dondurmalar, ya da 4-5 top pastane dondurması yemek isabetli olmayabilir. Abartmamak gerekir. Bayanlarda 2 top beylerde en çok 3 top dondurmayı geçmemek uygun bir öneri sayılabilir. Her gün de yenilmemelidir. Öğle sıcağında da çok sık ihtiyaç duyarız. Acaba Ne yiyoruz ve nelere dikkat edilmelidir? derseniz işte size bu haftanın konusu dondurmalar
Pastanelerde üretilen dondurma süt, şeker, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuru yemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek olan bir sütlü tatlıdır. Karbonhidrat, protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, demir, çinko, A, B, C, D ve E grubu vitaminleri içerir.
Hazır paketli dondurma endüstrisi şeker yerine yedikçe yeme arzusu uyandırıp bağımlılık yapan ve pankreası yoran glukoz şurubu, doğal salep yerine suni salep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve aroması ve boyası katarak dondurma üretmektedirler. Ürün etiketlerinde okuyunca da fark edersiniz. Piyasada hazır ambalajda satılan çoğu ürün ve marka için dondurma değil, meyveli ya da sütlü buz sınıfında yer alır. Yani dondurmada bulunur dediğimiz vitamin ve minerallerin önemli bir kısmı hazır paketli üründe bulunmaz. Katkı maddeleri içerse de, en azından hazır paketli dondurmalarda bozuk süt kullanımı ve zehirlenme riski yoktur.
Dondurma sağlıklı ve hijyenik biçimde üretilmiş olmalıdır. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Çok çabuk bozulabilir. Bu nedenle özellikle pastörize sütten elde edilmiş olması, hazırlanırken mikroorganizmalarla temasının önlenmesi ve uygun sıcaklıkta üretilmesi gereklidir.
Üretim sırasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı maddeleri ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme, etiketlemenin yapılmış olması ve üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması önemlidir. Dondurma tüketirken bu koşulların sağlanmış olmasına dikkat ediniz.
Güvenli, sık sık satılan ve ambalajlı ürünleri tercih edin. Aynı zamanda ambalajın düzgün ve şeklinin bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Dondurma tüketirken son kullanma tarihine mutlaka bakılmalı. Dondurmanın içinde buz kristallerinin olması istenmez.
Aç karnına veya çok tokken dondurma tüketilmemelidir. Dondurmanın yemekten en erken 2-4 saat sonra kullanılması; metabolizmanın yavaşlamaya başladığı saatte yeniden bir besinle uyarılması ve çalışmaya başlaması demektir. Dondurmanın ara öğünde alınması kan şekerinin düşmeye yüz tuttuğu bir saatte yeniden düzenlenmesine yarar.
1 yaşın altındaki çocuklarda dondurma dikkatle kullanılmalıdır. Aksi halde besin alerjileri yaşaması olasıdır.
Dondurma hayatımızın bir parçasıdır. Ancak diyet yaparken dondurma aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilebilir. Dondurmanın fazla tüketimi obezite riskini artırır. Özellikle insulin direnci, diyabet, hipoglisemi riski olanlar için haftada bir gün en çok 2 top yenilebilir bir besindir...
Sağlıklı bir yaşam dileğiyle...