Yazı Boyutu:
Bayramda sağlıklı beslenmeyle ilgili tedbir nedir diye sorsak: Hep 3 beyaz konuşulur. Onun aslında 4 beyaz olduğunu biliyor muydunuz
Un, şeker ve tuzun yanı sıra; en az bu üçlü kadar tehlikeli olan dördüncü beyazsa, katı-beyaz yağlardır. Yani tereyağının fazlası, hayvanlarda iç organ yağları, kuyruk yağı ve erimek bilmeyen margarinlerdir.
Kurban Bayramı nda göreceğiz, bu iç organ yağları ve kuyruk yağları, doğal yağlar da olsa, ocak sıcaklığında güçlükle eriyecek hatta bir türlü erimeyecektir. Ocak sıcaklığı ile vücudunuzun sıcaklığını kıyaslayamayız. Kalp damarları, katı-beyaz yağları yedikçe yıllar içinde tıkanır. Bak yedim, bir şey oldu mu? zihniyetinden acilen sıyrılın.
Bilimsel araştırmalarda bu katı-beyaz yağların:
· Kalp hastalıkları
· Obezite (bel çevresinde ve üst gövdede)
· Karaciğerde vb iç organlarda yağlanma
· Vücudun çeşitli yerlerinde yağ kitleleri
· Alzheimer
· Beyin damarlarında tıkanıklık
· Depresyon vb sinir sistemi hastalıklarına neden olabildiği gösterilmektedir.
Kurban Bayramı na özgü diğer bir öneri de kavurma, yakma, kızartma işlemleridir. Kavurma yaparken, kanserojen bileşikler meydana gelir, proteinlerin yapısı bozularak besin değerini kaybeder, B vitaminleri de kayba uğrar. Bu nedenle, kavurmadan, hafif sulu ve kapağı kapalı biçimde pişirmeyi tercih edin. Kuyruksuz etin tadı mı olur? dediğinizi duyar gibiyim. Ancak et yağsız piştiğinde, dilerseniz baharat da ekleyerek, lezzeti mutlaka yakalarsınız, çünkü tazedir. Yemek davetindeyse; iç yağı ve kuyruk yağlarını, tabağınızın kenarına ayırın, gerekirse etlerinizin fazla yağını peçete ile aldırın. Sağlığınızı koruyun.
Et yararlıdır, yenilmelidir, ancak doğru pişirilerek yenirse ve elbette, porsiyona dikkat ederseniz
Kurban Bayramı nın da, amacına uygun olması için, sürekli ve büyük porsiyonlar halinde yemekten çok paylaşmayı tercih etmek daha güzel olacaktır.