Gerginseniz kilo vermek zorlaşır

  • 0
  • 705
Yazı Boyutu:

Gerginlik halinde iki tip yeme davranışı bozukluğu ortaya çıkabilir: Nadiren kilo kaybı olur, çoğu kişide de gerginlik kilo artışına neden olur. Gerginlik halinde genel olarak kilo artışı sık rastlanan bir durumdur. Bu sonuç bilimsel deneylerle desteklenmiştir.

Gerilimin etkileşimleri:
1) Aslında gerginlik devreye girdiği zaman metabolizma hızlanır. Gerginlik, ellerde ayaklarda terleme, titreme, aşırı huzursuzluk halinde vücut içi enerji harcaması artmıştır. Bu durum bazı bireylerde iştahta azalma ve bulantıyla bile sonuçlanabilir. Zihninizde doğru bir programlama yaparsanız bu durumu avantaja çevirebilirsiniz. “Gerilim, mutsuzluk, öfke gibi negatif duygu hallerindeyken besinlere saldırmak” yerine zihni farklı şeylere yoğun biçimde kanalize edin. Öfkeliyken “ uzun yürüyüşler yapın böylece daha çok kilo vereceksiniz. Bu sayede mutluluk hormonu salınımı artacak, olaylara daha kuşbakışı bakıp, daha objektif çözümler üretebileceksiniz. Hırslarınızdan arınırsınız ve yürüyüş esnasında deri yoluyla toksin atımı sayesinde kimyasal stresten de arınırsınız. Ruhsal olarak sakinleşme hafifleme rahatlama hissedersiniz. Diğer yöntemler şunlar olabilir: Tv izleyip, çekmece düzenleyin, ütü yapın, bulmaca çözün vb”. Yıllardır kullandığınız bu kilo almaya neden olan zihinsel kodlamalarınızı (sıkılınca ye, yalnızken ye, evde yoksa al/pişir/ye, aklına geldi ye, yazık olmasın bitir gibi…) zihninizden kazıyın ve yeni kodlamaları (sıkıldıysanız yürüyüşe çıkın, bulmaca çözerek zihninizi yoğun biçimde başka bir şeye kanalize edin, bir besin evde yoksa daha iyi alışveriş yapıp mevcut koşulları zorlayarak kilo almayın.., kilo aldıran besini çöpe atmamak için direnirken bana daha çok yazık…) düzenli olarak uzun süre bunları zihninizde ve gerçek hayatta uygulayarak tekrarlayın.

2) Gerilim halinde yiyecek içeceklere saldırıyorsanız, farkında olmadan öfkenizi yemekten çıkarıyorsanız, kilo almayı desteklemiş oluyorsunuz. Burada gerginlik sonucunda açlık ve tokluğu uyaran hormonların dengesinin bozulması söz konusu olabilir. İştah artabilir.

3) Zayıflama sırasında kilo veremeyeceğinizi düşünerek strese giriyorsanız, zihninizi farkında olmadan kilo vermemeye programlamışsınızdır. Beyin uysal bir organdır ne derseniz onu yapar ve sizin için gerekirse metabolizmanızı yavaşlatır, gerekirse iştahınızı açar.

Gerginlikle yeme içmeye yönelmek, sizi strese sokan sorunları çözmediği gibi ikinci bir sorunla burun buruna bırakır: Artık kilo sorununuz da vardır. Bu duruma dair diyetisyen ve psikologdan profesyonel yardım almazsanız ileride “sağlık sorunları” adlı üçüncü bir sorun karşınıza çıkacaktır.

Stresle mücadele ederken doğru yeme davranışı gösterebilmek için, “farkındalığınızı” geliştirin ve yemeden önce ne gibi cümleler kurduğunuzu not edin. Bu listeden yola çıkarak alternatif cümleler / kodlamalar yapın ve bu listeyi her gün gözden geçirip stresle yiyip içmeye yönelik yeni zihinsel emirleri uzun dönem inatla tekrarlayın. Böylelikle beyninizden kilo aldıran kodlamalarınızı kazıyıp atmış olursunuz.

YORUM YAZ