Günah keçisi HAVUÇ

  • 0
  • 1.238
Yazı Boyutu:

Hatalı beslenme alışkanlıkları kadar, sağlıklı besin tüketme alışkanlığı da aile içinde gelişir. Siz ağacınızı yaşken eğmek için ne yapıyorsunuz? Bugünden itibaren havucun, halkın dilinden doğan mağduriyetini giderelim ve kışın havuç yemeyi ihmal etmeyelim.
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak sert yapılı besinlerin liften zengin olduğunu söylüyor ve ekliyorum: “Havuç bol liflidir. Lifler, şekerin ve kolesterolün kana geçişini yavaşlatır ve kana geçebilen şeker ve kolesterol miktarını da azaltır.
 
Ancak yediklerimizin lifle birlikte ne kadar şeker içerdiği de önemlidir. Bazen öylesine yoğun lifli bir yiyecek, bir o kadar da şekerli olabilir. Mesela incir, karpuz, muz gibi… Bu durumda bol lif bile, bunca şekerin kana geçişini geciktirmekte aciz kalabiliyor. Bu örneklere göre havuç; oldukça yoğun lif içerir. Şekeri de az içerir. Havucun içerdiği şeker, bir baklava, börek, incir, karpuzla yarışamayacak kadar masum ve azdır. Bunu kendiniz damağınızla da test edip, emin olabiliriz. Ayrıca bu şekeri; makarna, pilav, incir, üzümle kıyaslamak doğru değildir”
 
Sebzeler, meyvelere göre çok daha az şeker içerirler. Bir sebze olan havuç da, sadece diğer sebzelere göre, sadece “biraz” daha fazla şeker içerir. İnsulin direnci, reaktif hipoglisemi hastalarında hatta diyabetiklerde bile günde 2-3 iri boy havuç, çiğ olarak yenilebilir. Her gün kişi başı en azından birer çiğ havuç, ailenize çok iyi gelecektir. Havuç, zararlı değil, yararlıdır. Akşamları çocuklarınız ve eşinizi toparlayıp “ailecek havuç yeme saati” geliştirin. Ve bunu bir ritüel haline getirin.” Böylelikle çiğneme davranışınızı geri kazanın… “Havuç bize, unuttuğumuz çiğneme davranışımızı geri kazanmak için çok faydalıdır.
 
Havuç dahil her besini püre haline gelene kadar çiğnersek, damağa temas süresi ve damak zevki artar, gaz, şişkinlik, yemek yerken hava yutma gibi sindirim şikayetleri ortadan kalkar. İlk lokmadan 20 dk sonra zaten mutlaka salgılanan leptin hormonu tokluk verir. Çok çiğneyenler bu sürede daha az yer, yine doyar, daha az kalori yüklenirler.
 
Havuç tokluk verir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında ihtiyaç duyulduğu üzere bağışıklık sistemini ve görme fonksiyonlarını da güçlendiren A vitaminini, havuç bol içerir. Kışın aileniz için vazgeçilmez olduğunu anlıyorsunuz değil mi… Aç veya tok karnına tüketin.
 
Havuç oyalayıcı, düşük kalorili ve güvenli bir seçenektir. Düşünün ki; yemeğin üzerine mutlaka bir şeyler yeme arzusu olan bir bireyde kan şekerini hızlı arttırmaz, ama düşmesini engeller. Sigarayı bırakmaya çalışanlarda ve stres halinde yiyip içenlerde; tatlı, hamur işi gibi yüksek kalorili abur cuburlara göre çok çok daha güvenlidir.
 
Sadece havucu pişirme alışkanlığınızı gözden geçirin… “ Havuç yumuşacık olsun diye çoğumuzun evinde daha uzun süre pişirilir. Bu yüzden de tencereye diğer sebzelerden önce atılır” diye düşünüyorsanız bu fikrinizi değiştirmelisiniz. Sadece havucu değil tüm sert sebzeleri, tencerenin dibine ilk önce atmak gibi bir alışkanlığınız varsa bunu aşın. Çünkü havuç hafif diri kaldığında ve sertken, lifleri özelliğini yitirmemişken, sağlığımız için daha iyi bir savaşçıdır. Bu durum sadece havuç için değil, tüm diğer sebzeler için de geçerlidir.
 
Hayatınızda her şeyin size en az bu kadar yararlı gelmesi dileğimle.

YORUM YAZ