Meyve Suları

  • 0
  • 998
Yazı Boyutu:

Hepimizin ferahlamak üzere kullandığı çeşitli içecekler vardır. Bazen alkollü, bazen alkolsüz içeceklerle sıvı ihtiyacımızı karşılamaya çalışırız. Onca gazlı, kafeinli ve alkollü içeceklere göre daha masum olduğu düşünülen meyve suyudur.
Meyve suyu, meyve dokusunda bulunan sıvıdır. Meyve suları, taze meyvelerin ezilmesi veya sıkıştırılması ile hazırlanılır. Meyve özü ve diğer katkı maddeleri dikkate alınarak 5 sınıfta toplanırlar:

Aromatik meyveli içecekler

  1. Meyve suları
  2. Nektarlar
  3. %100 meyve suları
  4. Konsantre meyve suları
  5. Taze sıkma meyve suları

Aromatik meyveli içecekler meyve aroması, şeker (glikoz, fruktoz, mısır şurupları) ve sudan oluşur. Meyve sularında da yine meyve aroması, şeker, su ve en çok %25 civarında meyve özü bulunmaktadır. İşin içine meyve özü girdiği andan itibaren bir takım koruyucuların kullanılması zorunludur. İçeceğin nektar sınfında yer alabilmesi için %25'in üzerinde meyve özü içermesi gerekir. Buraya kadar tüketicinin tercihine kalmış gibi görünen kısımda sorun yoktur. Ancak gelelim %100 meyve suyu kandırmacasına... 'Kandırmaca' diyorum çünkü; 1lt. %100 meyve suyu oluşturulabilmesi için meyvenin su oranına bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık  3 kg kadar taze sağlıklı meyve kullanmanız gerekir. Ancak 3 kg taze meyvenin fiyatı ile 1 lt %100 olduğu ifade edilen meyve sularının fiyatı karşılaştırılırsa düşündürücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin; firmanın markete verdiği raf kirası, taşıma bedeli, vergiler, fabrikasyon olmaya bağlı ciddi giderler gibi rutin masrafları devreden çıkarsak bile hesap karışıktır. Gerçekten %100 meyve kullanılsa da, bu meyvelerin semt pazarlarında yerlere dökülecek kalitede çürük, küflü, kabuklu, kurtlu olmalarından şüphe duyulabilir. Konsantre meyve suları ise çok daha yoğun olarak glikoz şurubu, meyve özü, aroma içermektedir. Su oranı da düşüktür. İçeceklerdeki şekerden alınacak kalori yerine daha sağlıklı başka besinler tercih edilebilir. En isabetlisi taze sıkma meyve suları olsa da, bir su bardağı meyve suyunun içinde 3-4 porsiyon meyve bulunmaktadır. Üstelik meyvenin suyu sıkıldığında son derece yararlı olan lifler de çöpe atılır.

Burada meyvenin tazeliği, temizliği ve kalitesi kadar önemli olan bir konu da içindekiler kısmında 'şeker' olarak geçen glikoz, fruktoz ve mısır şuruplarının tatlı tada bağımlılığı ve pankreasta insulin hormonu salgısını arttırıyor olmasıdır. Kısa süre sonra kendi kendinizi tatlı, hamur işi yerken yakalayabilirsiniz. Üstelik uzun vadede ailesel yatkınlığınız varsa da yoksa da, şeker hastalığı veya şeker hastalığına geçiş aşaması olarak da tanımlanan insulin direnci, hiperglisemi, hipoglisemi atakları gibi sağlık sorunlarını erken yaşa çekmektedir. Meyvenin kendisini 1 veya en çok 2 porsiyon yemiş olmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yani sürekli bu şekerli içecekleri kullanıyorsanız bir kere daha düşünün.

YORUM YAZ