Yazı Boyutu:
Hava yavaş yavaş ısınırken, yeni mevsimin bize sunduğumeyvelerin lezzeti baş döndürüyor.
Meyvelerde, vücudun temel ve öncelikli yakıtı olankarbonhidratlar bulunur. Önemli bir detay: Kan şekerini yavaşça yükseltenmeyveler, hızlı yükseltenlere göre daha güvenlidir. Ancak yine de meyveleri,sağlık durumunuza göre dikkatle seçmekte fayda var.
1 küçük Anamur muzu, 3 üçgen dilim tatlı karpuz veya kavun, 15üzüm tanesi, 1 incir, 1 cm kalınlığında ananas, 3 hurma, 1/2 orta boy Trabzonhurması, 2 Malatya kayısı (yani adı üstünde: Şekerpare kayısı), 1er orta boy bazıelma ve bazı armut çeşitleri; 1er porsiyondur ve şeker oranı en yüksek meyvelerarasındadır. Bu konuda en iyi test, insanın damağında hissettiği şekerinyoğunluk seviyesidir. Örneğin: Glisemik indeksi (kanda şekeri yükseltme hızı dadenebilir) düşük görünen kayısının, 2 cinsi arasında derin fark vardır. Küçük,ekşimsi olan kayısıda tatlı tat daha geri plandadır. İri şekerpare kayısıdatatlı tat çok yoğun ve oldukça baskındır. Sert, koyu yeşil renkte olan Ankaraarmutlarına göre, Santa Maria denilen sarı, olgunlşamış iri bir armut, dahaşekerli olabilir.
Eğer, glukoz tolerans bozukluğunuz varsa (açlıkta kanşeker seviyesi üst sınırda, üst sınıra yakın veya yüksek kan şekeri, yemektensonraki saatlerde düzensiz insulin salınımı, insulin direnci, hipoglisemi vb); yukarıdaadı geçen ve damağınızda yoğun tatlı tat bırakan meyveleri, tüm çekiciliğinerağmen dikkatle tüketin.
8 iri çilek, 8 malta eriği, 10yeşil erik, 10 çağla, 12 kiraz, 1 kivi, 1 orta boy çok olgunlaşmamışşeftali, 3 küçük kayısı, 4 mor erik, 2adet sert nektarin, 15 vişne, az tatlı ve 3 parmak genişliğinde tabanı olan gondolşeklinde bir karpuz dilimi veya olgunlaşmışsa 1 işaret parmağı kalınlığındakesilmiş üçgen karpuz veya kavun diliminden 3 adet, aynı miktarlarda kavunbirer porsiyon az tatlı meyveye örnektir. En iyisi, cinsi ne olursa olsun,mümkün olduğunca çok fazla olgunlaşmamış olanı seçmeye gayret edin. (Karpuz vekavunun glisemik indeksi diğerlerine göre daha yüksektir, ancak onlarsız biryaz düşünülemiyor. Bu nedenle güvenlik sınırlarınızı tahmin edebilmeniz içinporsiyon ölçüleriyle ilgili detay verdim.)
Burada gerçek mesaj şu ki; aşırı karbonhidrat (kaynağımeyve bile olsa); önce trigliseride, sonra da LDL ye dönüşerek, damar sağlığınıtehdit edebiliyor. Bir oturuşta 1 kgmeyve yiyorsanız, istediğiniz kadar tatlı hamur yemiyorum deyin: Baklava yemişkadar oluyorsunuz ve o meyvenin faydasından çok zararını konuşmak gerekebilir. Oysakararında yenilen meyve, tamtersine, içerdiği antioksidan ve fenolik bileşikler sayesinde; kalbi korur,yaşlanmayı geciktirir, hücre yenilenmesini hızlandırır, üstelik kansere karşıkorur. Her şeyde olduğu gibi ölçüyü kaçırmadan az tatlı meyvelerden günde 1-2 porsiyon yemek hepimize sağlıkaçısından büyük yararlar sağlayacaktır.