Herkes yaza hazırlanıyor. Kıyafet seçiminde zorlanır olduk. Yaz yaklaşırken ince kıyafetler, mayo bikini sezonu, havuzlar vs kışın alınan kilolar nedeniyle stres yaratmaya başladı. Halbuki, bir çoğumuz kış aylarında bol kat kat giyinirken aldığımız 1-2 kiloyu boşverdik. Bu bana yakıştı deyip kabullendiğimizde bir yeni 1-2 kilo daha geldi. Her 4 kiloda bir beden büyüdük. Olsun dedik, fazla anlaşılmıyor, hem bana yakıştı Kıyafetler de o kadar iyi saklar ki fazla kiloları, kendimizden bile saklamışızdır da farketmeyiz bile Siz, siz olun, o 1-2 kilodan sonrasını kabullenmeyin ve 1-2 kiloyla bile strese girmeden savaşmayı öğrenin, bu artışa karşı tedbirler alın. Yaz yaklaşıyorken de bir panik alır hepimizi Ya düğünler, davetler, kokteyller, yazlık sefalarına hazır olamamak?
En iyisi, her baharda paniğe kapılıp saçma sapan yöntemlere başvurup kendi üzerimizde başkalarının uydurma karışımlarını deneyerek kilo vermeye çalışmaktansa; Bazı öneriler kulak asıp, ilgili tüm tedbirleri almaktır.
İşte size yaza girerken öneriler:
Bir öğün mutlaka sebze, bakliyat, salataya ulaşmaya çalışın. Bitkiler tahmininizden çok daha düşük kalorilidir.
Bitkisel gıdaları mutlaka yoğurtla tamamlayın, bu size belirgin tokluk verecektir.
Dışarıda kıyılmayan tüm ızgaraları, şiş ve çöp şişleri tercihe edebilirsiniz.
Hamur işlerinden uzak durun, özellikle de börek ve yağda kızaran hamurlardan
Tadına bakmak istediğiniz yiyeceği yerken kendinize dürüst olun hani amacınız sadece tadına bakmaktı? O halde yalnızca ceviz kadar yiyin bırakın, amacına uygun olsun
Ekmek yemekten korkmayın. Makarna ve pilavın her iki kaşığı bir dilim ekmektir denilse de aslında tam olarak bu doğru değildir. Aslına bakarsanız 1 tabak pilav/makarna 12 kaşık kadarsa, bu tam olarak 6 dilim ekmeğe margarin sürülüp, üzerine tuz serpilmiş üst üste tam 6 dilim ekmeğe eşittir. Makarna pilav yiyeceğinize esmer ekmek yiyin, bulgur /kısır yiyin daha iyi. Kalorileri aynı olsa da pilav/makarnaya göre çok daha az miktarı çok daha tok tutar.
Yemekleri az miktarda gerçek zeytinyağlı yapıp, yağıyla birlikte yiyin. Çok yağlı olduğunu gördüğünüz sebze/bakliyat yemeklerinin suyunu süzerek çatalınızla yalnızca tanelerini yiyin.
Abuk sabuk ilaçlar, çaylar, karışımlar, kontrolsüz yapılan yağ yakıcı olmayan sportif faaliyetlerden uzak durun.
Ana ve ara öğünlerinizin toplamı 5 i mutlaka bulsun.
Çerezler yararlı gibi görünse de zayıflamayı kesinlikle bloke eder.
Metabolizmanız yavaşsa, ya da hızlı ama gün içinde rahat yiyip içerek zayıflamak niyetindeyseniz; yağlı peynirlerle baş edebilmeniz neredeyse imkansızdır. Az miktarda light peynirler, yarım yağlılar, çökelekten yararlanılabilir. Belki yalnız haftada 1 kez bayanlar için 1 dilim erkekler için en çok 2 dilim yağlı peynir yenilebilir.
Çikolatanın light ı olmaz, çünkü çok yağlıdır. Kakao, tatlandırıcı ve light sütle kendinize sıcak çikolata yapın.
Haftada 1 kez sütlü tatlı veya 2-3 top dondurma ile kendinizi ödüllendirin.
Günde 2,5 litre su içmeyi unutmayın. Ivır zıvır olup, güya zayıflatma amaçlı karışım çayların sırrı da; size su içirmeyi çaktırmadan başarmış olmaktır. Yalnız içine giren bitkiler acaba size yarar mı yoksa zarar mı verir, o kısım bir muammadır. Kendi üzerinizde başkalarının uydurma zayıflama çaylarının deneyini yapmaktansa hergün 2,5 lt su da aynı görevi güvenle görecektir. Çünkü 2,5 lt suyu böbrekler her gün süzmek için, 180 kalori ekstradan yakar ve bu da 45 dakika tempolu yürüyüşe eşdeğerdir.
Toplam kahve, çay, kola miktarını azaltın.
İştah açabilen vitamin mineral tabletlerini kullanmak yerine, iyi bir check_up tan geçin ve doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda iştah açmayan tedbirler alın.
İştah açan ilaçlarınız varsa da bunu doktorunuzla konuşarak, iştah açmayan eşdeğerleriyle değiştirtin.
Fazla kilo sorununuz, bel çevresinde kalınlaşmanız, ailede şeker hastalığı, sizde hamur işi, pilav/ makarna, çikolata, tatlıya veya ekmeğe şiddetli eğilim varsa endokrin uzmanına ve diyetisyene giderek insulin direnci, bozulmuş açlık glukozu vb diyabete geçiş ipuçlarını taratın. Bunun için tokluk insulini, tokluk şekerine mutlaka baktırmaya çalışın ve glisemik indeks, diyabetik diyet ve karbonhidrat metabolizması hakkında diyetisyeninizden bilgi alın.
Kanda kolesterol ve diğer yağlar çok yüksekken iştahınızı kontrol edebilmeniz çok zordur. Yumurtadan korkmayın, boyoz, börek, tahin, kebaplar, pastalar, çikolatadan korkun ve gerekirse hiperlipidemi için ilaçla tedavi olun.
Asla kışın alınan 1-2 kiloyu kabullenmeyin ve bununla strese girmeden sıcağı sıcağına bahar gelmeden savaşın.
Eve light içecekler alın. (light olarak gazoz, limonata, kola, süt, bira ve buzlu çay)
Dışarıdayken light içeceklere yönelin:
Kafeinsiz nescafe ve
Kafeinsiz filtre kahvelere, light süt, tatlandırıcılı kahve aromaları,
Şekersiz çay ve kahve,
Yağlı veya yağsız ayran,
Zero, light kolalı içecekler,
Light buzlu çaylar,
Bitki çayları,
Meyve çayları
Zayıflamaya çalışan ve metabolizması yavaş bayanlar ve beyler; alkollü içki satan yerlerde light seçenekler yaratın:
Yatay duran işaret parmağı kadar kadeh dibinde sek rakının üzerine bol su ve buz,
Yatay duran işaret parmağı kadar kadeh dibinde sek votkanın üzerine kola zero, light kola,
Yatay duran işaret parmağı kadar kadeh dibinde sek votkaya buz- limon- tonik,
Yatay duran işaret parmağı kadar kadeh dibinde sek viskiye light veya zero kolalar ve buz,
Yalnızca 1-2 küçük kadeh şarap
Yalnızca 2-4 adet light bira
Light bira (%3 alkol) yoksa yalnızca 1-2 adet 330 ml. normal bira (%4,5-5 alkol)
Soda içmeyin, içeceklerinize şekerli ilaveler yaptırmayın ve alkolün mevcut kalorisini katlamayın.
Alkollü içeceğin yanına bolca da su isteyin, herkes 2 yudum alkol aldığında siz 1 minik yudum içeceğinizden alın. Sonra herkes 2.-3. yudumu aldığında siz bir içim de sudan alın. Her içeceğinizle beraber mutlaka bolca su da isteyin.
İçecekten kalori almamaya çalışın ve alkolsüz içeceklerinizi boşu boşuna şekerli içmeyin. Her şey alışıncaya kadardır. Eski alışkanlıklarınızı terk etmeniz ve yeni alışkanlık getirip bunu refleks haline getirmeniz için ilk 5 tekrar sizi zorlayabilir. 21 günlük tekrarda biraz daha rahatlarsınız, eski alışkanlığınızı aşabileceğinize inanmaya başlarsınız. 5-6 aya tamamlandığında yeni alışkanlığı oturtmak üzere prensipleriniz olmuştur. Tutarlılıkla tekrarlayabildiğinizden yana çok memnunsunuzdur. 1-2 yıla tamamlandığında kendinize güveniz iyice yerleşmiştir. Öyle ki; sigara içmeyen bir insan sigara paketi ve çakmağı görmeye ne kadar duyarlıysa siz de eski alışkanlığınız karşısında o kadar duyarsız hale gelirsiniz. Çevrenizdeki herkse sizi yeni alışkanlık ve yeme içme prensipleriyle kabullenmiştir. Kimse size ısrar etmez, etse de kolay kolay başarılı olamaz. Yani biz öncelikle neye alışmak istediğimize karar vermeliyiz.