Bağışıklığı Güçlendirmenin 7 Yolu

  • 0
  • 316
Yazı Boyutu:











Son günlerde büyük küçük herkesi etkileyen bir salgın ile karşı kaşıyayız. Salgından en az etkilenmek, aniden yükselen ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik ve öksürük gibi şikayetlerden korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeliyiz.

Vücudumuz bütüncül sağlık prensibi ile çalışan muhteşem bir makine gibidir. Bu makinedeki her sistem, organ ve hücre kendi düzenine göre bir düzen içindedir. Bizim yapmamız gereken vücudumuzun her an etrafımızda bulunan bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar karşısında bağışıklığını güçlü tutmaktır. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmemizde ne gibi değişiklikler yapabiliriz?

1) Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni beslenmedeki yanlış alışkanlıklardır. Günlük beslenin protein, vitamin ve mineralden fakir, şeker, alkol ve diğer boş kalori kaynaklarından zengin olması bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Enfeksiyonlardan korunmak ya da enfeksiyonlarla savaş halindeki vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmak için tabağa sağlık katmak birincil kuraldır.

2) Bağışıklık sistemi, protein ve enerji bakımından yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda zayıflar. Karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünüzü arttırır. Kurubaklagiller hem protein hem lif hem de bağışıklık sistemi için önemli minerallerden biri olan demir açısından zengindir. Haftada en az 2 defa kurubaklagil tüketilmelidir.

3) Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde kilit rol oynar. Vücutta yaklaşık 200 biyokimyasal tepkimede görevli olan B6 vitamini, bağışıklık sisteminizin çalışmasında çok önemlidir. B6 vitaminin gripten koruyucu etkisinden faydalanmak için beslenmenize muz, tavuk göğsü, ton balığı, fırında pişmiş patates ve nohut ekleyin.

4) C vitamini, soğuk algınlığında antihistaminik etki göstererek belirtileri hafifletir. Yani burnunuz akıyor, durmadan hapşurmadan günü tamamlayamıyorsanız alışveriş sepetinize limon ve portakal eklemenin tam zamanı! Turunçgillerin yanı sıra özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz, roka ekleyerek C vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.

5) A vitamini kandaki beyaz hücre aktivitesini artırır. Beyaz hücreler bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir. Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, brokoli, marul, kayısı tüketerek A vitamini alımınızı arttırabilirsiniz.

6) Sofranızda haftada 2 defa balık olsun. Balık bağışıklık sisteminin temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için pişirme yöntemi de önemlidir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

7) Son olarak günde mutlaka 1 bardak kefir için. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide bağırsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir. Tadını sevmiyor ve tüketirken zorlanıyorsanız içine nane, fesleğen gibi kokusunu değiştirecek baharatlar eklemeyi deneyebilirsiniz.

Ya şifayı kaptıysanız...

O halde bu tarifimiz tam size göre:

1 avuç dolusu ıhlamur
2çorba kaşığı ekinezya
2adet kabuk tarçın
1 küp şeker büyüklüğünde zencefil
1 adet elma (doğranmış)
1 adet limonun kabuğu
3-4 adet karanfil

Hepsini birlikte kaynatıp 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırarak içebilirsiniz.

Bizimizmir okurlarına özel püf noktası

Bal, özel içeriği ile antioksidan ve antimikrobiyal özellik gösterir. Hücrelerin yenilenmesini bağışıklık yanıtları sağlayan mekanizmaların iyi çalışmasını sağlar. Her gün adaçayı, ıhlamur gibi bitkisel çaylara 20 gram kadar bal ve arı ürünlerinden birini dönüşümlü karıştırarak bağışıklık kalkanınızı güçlendirebilirsiniz.

YORUM YAZ