23 Nisan niçin çocuklara bayram olarak hediye edilmiş diye düşündünüz mü hiç?
Ben hatırlıyorum, o zaman benim için her çocuk için olduğu gibi, ‘’Çocuk Bayramı, çocuk coşkusu kadar, neşe ve heyecan veriyordu...
Bugün bu soruyu kızıma sordum ve aldığım yanıt beni onurlandırdı: Kamerasını eline aldı ve aynanın karşısına geçti. Sonra bana dönerek şunları söyledi: Anne, 23 Nisan, dünyaya benim gibi bakarak görebildiğim hayallerimin gelecekteki olmuş halini tıpkı bir ayna misali bana göstererek, beni yükseltmektir, bugün benim önemimi yarın gelecekteki beni anlamlandırmaktır.
Hem çok mutluyum hem de güçlü olmam gerektiğimin farkındayım. Çünkü görevliyim. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ’nın coşkusunu hissetmek beni gururlandırıyor ve ne mutlu ki Atatürk bunu farkederek bu bayram ile biz çocuklara armağan etmiş. Anne, farkındayım, sen de bu anlamda beni kutla…
Kutluyorum kızım. “Bugün gördüğün politikacı, asker, polis, doktor, öğretmen, sanatçı, mühendis ya da farklı niteliklere sahip tüm yetişkinler aynen senin gibi bir çocuktu. Hepsi çok çalıştı, hayaller kurdu. Her çocuk çok değerli, çünkü geleceği sizler şekillendireceksiniz. Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere emanetlerimize sizler sahip çıkacaksınız. Yapabileceklerinin sınırı yok. O yüzden hiç vazgeçmemelisin, koşullar her ne olursa olsun ”
Bu coşkulu gün tüm çocukların ortak doğum günü aslında …
Çünkü 23 Nisan, çocuğa verilen değerin bir anlamı...
Tüm dünya çocuklarını özgür, bağımsız ve eşit olduklarının ifadesi...
Atatürk'e göre "Vatanı korumak çocukları korumakla başlardı”"Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korumalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır.”
Yine Atatürk'e göre "Çocuk sevgisi bir ihtiyaçtır." İşte bu nedenledir ki, hiç çocuğu olmayan Atatürk, çok sayıda manevi evlat sahibi olmuştur...
Ve, yine bu nedenledir ki, TBMM'nin açıldığı 23 Nisan'ın aynı zamanda "çocuk bayramı" olmasını kabul etmiştir.
23 Nisan, Atatürk'ün hamiliğini yaptığı bir Cumhuriyet kurumu olan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin öncülüğünde zamanla önce fiilen, sonra resmen bir "çocuk bayramı"na dönüşmüştür.
23 Nisan 1926 tarihli Milliyet gazetesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Fuat Bey'in şu açıklaması yayınlanmıştır:
"Bugün çocuk günüdür, yani istikbale ve istiklale ait bir gündür. Cumhuriyet hükümetimiz bu günü çocuklara tahsis etti.
Yukarıdaki cümlelerin anlamlarına bir bakmanızı istiyorum. Istikbal ve istiklale ait gün olması anlamında, 23 nisan, çocuk günü…
Ne kadar ince bir düşünce değil mi ?
"BEN ÇOCUK HAFTASINI, ÇOCUKLARA HÜRMET EDİLMESİNİ TEMİN İÇİN MEYDANA GETİRDİM"
Benoit Mechin, "Kurt ve Pars" adlı eserinde Atatürk'ün, "Ben çocuk haftasını, çocuklara hürmet edilmesini temin ve onların zaafından yararlanarak çok defa yapıldığı gibi onlara eziyet ve hayvan gibi muamele edilmesini önlemek için meydana getirdim. Bu tedbirim, milletin geleceğine karşı gösterilen bir saygı olarak görülmelidir." dediğini aktarmıştır.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Büyük önder Atatürk'ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir.
Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar'ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti'nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer temsilidir.
Bu anlayışla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyorum.
Sevgi ve umutla
Elif Ertaş
Çok güzel bir yazı. 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramını salgın hastalık nedeniyle evlerimizde kutluyoruz . Bu bayram aynı zamanda millet iradesinin “Büyük Millet Meclisinin “ kurulmasıyla , Ankara’da kurumsallaştığı gündür. Türk ulusunun kendi iradesini, temsilcileriyle kurduğu ve saltanatın yıkıldığı gündür. Sevgiyle sağlıkla yazılarınızın devamını bekliyorum.