Önceliğimiz; Sağlıklı Yaşamımız ....

  • 0
  • 697
Yazı Boyutu:






Dünya Sağlık Örgütü Anayasası 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-14 Nisan tarihleri arasında "Dünya Sağlık Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Sağlık en temel hakkımız, hepimizin kaliteli ve eşit sağlık hizmetine her zaman ulaşabilmesi temennimle,
Dünya Sağlık Haftası’nı kutluyor, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez.

Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı olan bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur.

Önceliğimiz; SAĞLIKLI YAŞAMIMIZ

Fiziksel, Ruhsal ve Finansal Sağlığımız...

Hepimiz sağlıklı yaşam sürmek, sağlıklı bir hayat isteriz. Öyle değil mi?

Sağlıklı denemeyecek bir yaşam şeklinde, çoğu zaman yorgunluk, stres, hastalıklarla baş etmek durumunda kalırız. Genellikle de sağlığımızı etkileyen durumlar ortaya çıktığında ise sağlıklı yaşam ile ilgili kararlar alır ve çoğunlukla bunu erteleriz.

Peki Sağlıklı yaşam gerçekte nedir?

Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız ?

Sağlıklı yaşam, bedenen ve ruhen sağlıklı, iyi, mutlu hissettiren bir yaşam şeklidir. Birçok insan için sağlıklı yaşam tanımı farklı olsa da genel anlamda bedenimize ve ruhumuza iyi gelen, fayda sağlayan alışkanlıklara sahip olma durumu olarak tanımlanabilir.

Sağlıklı yaşam neden önemlidir?

1. Hastalıklara karşı korur

2. Yaşam süresini uzatmaya katkı sağlar

3. Doğa dostu bir yaşam sunar

Sağlıklı yaşamın hem vücudumuza, hem ruhumuza hem de dünyamıza birçok faydasından bahsetmek mümkün bugün her ne kadar bilişimsel dünya, bizden çok daha hızlı gidiyor olsa da...

Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmak Lazım?

1. Sağlıklı beslenmek
Sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşam için en önemli faktörlerin başında gelir. Yeteri kadar sebze-meyve tüketmek, mevsiminde ve temiz beslenmek, işlenmiş gıda tüketimini minimuma indirmek, sigara-alkol tüketimini azaltmak mümkünse sonlandırmak, basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat tercih etmek gibi birçok sağlıklı beslenme önerisi sunulabilir.

2. Daha aktif olmak
Hareket hayatın her alanında son derece önemlidir. Daha iyi bir kalp sağlığı, kilo yönetimi ve ruh sağlığı dahil birçok faktör hareket ve hareketsizlikten etkilenir.

Egzersiz söz konusu olduğunda illa saatler harcamak gerekmez, günlük 30 dakika kadar aktif olmak, belki yürüyüş belki bahçe işleri veya dans gibi sevdiğiniz bir aktiviteyi yapıyor olmak da aktif olmak için yeterlidir.

3. Stresi kontrol altına almak
Stres yönetimi, sağlıklı yaşam için son derece önceliklidir. Bağışıklık sistemini zayıflatması, sindirim problemleri, depresyon, anksiyete, kalp rahatsızlıkları gibi bir çok durum için stres önemli bir risk faktörüdür.

Hayatımızda stresin olmaması mümkün değildir, ancak önemli olan stresi nasıl karşıladığımız ve nasıl yönettiğimizdir. Stres seviyesini minimumda tutmak, sağlığımızı etkileyecek boyutlara gelmeden stres kaynağı ile ilgili bir çözüm bulmak veya meditasyon, yoga, nefes egzersizleri gibi stres yönetimine destek uygulamalardan faydalanmak son derece önemlidir.

4. Sağlıklı ilişkiler kurmak
Sağlıklı yaşamın içerisinde ruh sağlığı da en az beden sağlığı kadar önemlidir. İnsan sosyal bir canlıdır ve eğer sağlıklı bir çevrede sağlıklı ilişkiler kuramazsa birtakım stres veya farklı problemler ortaya çıkabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar, daha iyi sağlam ilişkileri olan kişilerin depresyona yakalanmak oranlarının daha düşük olduğunu göstermiştir.

Sağlıklı yaşam bir bütündür. Bedenen, ruhen, fizyolojik olarak iyi olmayı ifade eder. Bu sebeple bedenimize iyi gelecek besinler tercih edip, hareketi hayatımıza katmak, sosyal varlığımızı kabullenip sağlıklı ilişkiler inşa etmek ve en önemlisi hayatımızda mutlaka olan stres ile doğru bir şekilde mücadele etmeyi öğrenmek sağlıklı yaşam için atılacak en önemli adımlardandır.

En değerli hazinemiz sağlığımız; sağlığımıza en güçlü kaynağımız da sevgidir .

Sağlık ve Sevgi dolu günler dileklerimle

YORUM YAZ