Koronavirüste vaka sayıları her geçen hafta daha da artarken, yeni uyarılar ile sizleri bilgilendirmek istedik. Yeni bir alevlenmenin başındayız. Yoğun bakımlara yatış sayıları artmaya başladı. Vaka sayılarındaki artış ise geçen yılın bu zamanına göre 3 kat artış olduğunu gösteriyor.
Yaz aylarıyla birlikte vaka sayılarında artışlar yaşanıyor ve şiddetli bir dalga haline geldi. Türkiye’de ve dünyada yaygın olan Covid-19 varyantı kolay bulaşıyor ve Omicron varyantının B1 ve B2 gibi farklı alt varyantları oluşmaya başlamıştı. Şimdi bütün dünyada B4 ve B5 varyantları var ve çok kolay bulaşıyor. Omicron çok gürültülü bir hastalık oluşturmasa da aşıdan kaçabilen bir varyant.
Vaka sayılarının günler içerisinde çok yüksek rakamlara ulaşacağını bekliyoruz. Avrupa bu anlamda bizim bir adım önümüzde. Biz Avrupa'daki vaka sayılarını ülke olarak takip etmekteyiz. Şu an Avrupa'ya baktığımızda günlük 100 binin üzerinde vaka sayısı olan ülkeler var. Peki biz bu sayıya ulaşmamak adına neler yapmalıyız?
* Temel koruyucu önlemlerimiz maske, mesafe ve hijyen etkinliğini ve temel olmak sürecini sürdürüyor.
*Bunların dışında özellikle toplu taşıma alanlarında, AVM'lerde, kalabalık ortamlarda, pazar yerlerinde mutlak suretle maske takalım.
*Hacdan dönen kişiler, karşılaştıkları orta doğu virüsleriyle ilgili etkileşim içinde oldukları için bu kişilerde mutasyon olma ihtimali var. O yüzden hacdan gelen yakınlarımızı karşılarken mümkün olduğunca mesafe kurallarına dikkat etmeliyiz .
*Özellikle eşlik eden hastalığı olan kişiler (Tansiyon, kalp hastalığı, şeker, böbrek yetmezliği gibi ) bu hastalığı daha ağır geçirme riskiyle karşı karşıya kalan bu kişiler kendilerini izole etmelerini öneriyoruz.
Peki Başka Ne Yapmalıyız ?
Hastalığın erken tespiti ve müdahale, aşının etkisinden kaçan yeni mutasyonlardan kaynaklı akciğer tutulumları ve yoğun bakım yatışlarını önleyebilir. Eğer Covid semptomlarınız var ise hekime başvurarak klinik muayene ve tanı için tetkikler yapılmalıdır.Erken tanı için yapılması gereken tetkikler;
· Radyolojik bulgular
· Laboratuvar bulguları (Kan Tetkikleri)
· Aşı sonrası antikor testi
· Covid testi
“HIZLI TESTLERİN NEGATİF OLMASINA GÜVENMEYELİM”
Son zamanlarda çokça hızlı test kitleri kullanılıyor. Bunlar çok pratik şekilde evde yapıldığında pozitif geldiğinde panikleniliyor, negatif geldiğinde de rahatlama oluyor. Hızlı testlerin negatif olmasına güvenmeyelim. Eğer ateş, öksürük gibi şikâyetlerimiz varsa hızlı testimiz negatif olsa bile kendimizi Covid gibi izole etmemiz gerekiyor. Hızlı test sonucumuz pozitif ise bu bizim hasta olduğumuzu göstermiyor. O yüzden şüphemiz varsa hekime başvurarak, klinik muayene olmamız gerekiyor. Hızlı testin pratikte çok kullanılmasını önerilmiyor.
Şiddetli dalga kapıya dayandı!
24 Temmuz 2022- 0
- 1.209