Merhaba Sevgili Can’lar, Bizimizmir’in Sevgili Okurları
Geçen yazımızda Geleneksek Hint Tıbbı olan AYURVEDA ‘nın devamı ve çeşitliliği olan diğer sistemlere göz atmaya devam ediyoruz.
Ayurveda’nın popülerlik kazanması batıda tanınmasıyla arttı ve önde gelen tıbbi sistemler arasına girdi. Ayurveda ile ilgili klinik deneyler ve öğretiler daha da tanınmasına yol açtı. Ayurveda’nın batı dünyasında tanınmasında en çok emeği geçenler David Frawley ve Robert Svoboda’dır. Ayurveda’nın tavsiyeleri ve reçeteleri dinamiktir. İnanca, etnik kökene ve dine dayalı bir sistem değildir. Tıp dünyasında ‘Şifanın annesi’ olarak anılan Ayurveda’nın köklerini anlamadan Çağdaş tıbbın temellerini anlamak zordur. Modern çağda kullanılan doğal ürünlerin çoğu Ayurveda’da bulunur. Evrenleşen dünyamızda bedenimizde buna ayak uydurmak için değişiyor. Ayurveda ve diğer tıp sistemleri de bu değişikliğe uyacaktır.
Şimdi Hint Geleneksel Tıbbı’nın Ayurveda’dan sonra gelen diğer beş sistemi Siddha, Unani, Homeopati, Yoga ve Naturopati’ye bakalım.
Geleneksel tıptaki Siddha sisteminin öncüleri kullanıcılarına ‘’Bütünsel Sağlık’’ sağladığını açıklarlar. Bütünsel ve bilimsel bir yaklaşımla gençleştirici ,iyileştirici, teşvik edici ve önleyici bakın sağlar. Siddha , başarıya, içsel mutluluğa ve mükemmelliğe ulaşmak anlamına gelen ‘’Citti’’ye dayanır. Sistem , dört bileşene sahip felsefi kavramlar içerir: tıbbi uygulama, yogik uygulama, iatrokimya ve bilgelik. Bunlar tüm insanların entelektüel, psikolojik, fiziksel, ve fizyolojik yönleri etrafında döner. Bazıları vücudun ve tüm kozmosun tüm bileşenlerinin en temel birimi olarak kabul edilir.
Siddha sistemi, evreni oluşturan beş element (Aimpootham) teorilerini , homeostazisi korumaya yardımcı olan üç kuvveti (Mukkuttram) ve doğru tanı ve tedavide yardımcı olan sekiz inceleme yöntemini (Envakai Thervukal) içerir. Bu sistem tarafından Ayurveda sisteminde de vurgulanır. Bu bileşenlerin patolojik ve fizyolojik yönleri bu sistemin literatüründe açıklanmıştır ve uygulamada büyük ölçüde güven sağlamaktadır.
Siddha sisteminin temeli bütünsel yaklaşıma dayanmaktadır. Sistem , yaşamın hayati faktörlerinin normalliğini geri kazanmayı amaçlar. Örnekleyecek olursak yiyeceklerin tadı ve kullanılan ilaçlar tedavide önemli kabul edilir. Tada çok dikkat edilir, çünkü tedavi için kullanılan ilaçların seçilmesinin asıl temeli budur. Diyabet, obezite, hemipleji parkinsonizm, kas bozuklukları, cilt hastalıkları, sindirim bozuklukları, solunum hastalıkları ve artrit dahil olmak üzere hem akut hem de kronik hastalıkları tedavide kullanılmıştır.
Yazını devamında diğer bir Ayurveda sistemi olan UNANİ Sistemi ile devam edeceğiz. Şimdilik hoş ve sağlıcakla …
Sevgiyle kalın.
BİLGİLENDİRME : BU MAKALE YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. PROFESYONEL VE TIBBİ TAVSİYENİN YERİNE GEÇMEZ. HERHANGİ YENİ BİR EGZERSİZ VE TEDAVİ PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE LÜTFEN BİR SAĞLIK UZMANINA DANIŞIN.