Merhaba Sevgili Can’lar, Bizimizmir ‘in Sevgili Okurları
GELENEKSEL HİNT TIBBI ‘’AYURVEDA’’
Bugün Geleneksel Hint tıbbı ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim. Fakat bu konu biraz uzun . bundan dolayı bir yazı dizisi halinde sizlerle buluşmak istedim.
Geleneksel Hint Tıbbı dünya genelinde kabul edilen, ‘’ AYURVEDA’’dır. İnsan vücudunun yapısı , işlevi ile doğa arasındaki ilişki ve eşgüdüm içinde hareket eden ve devamlı gelişen bir sistemdir. Bu önemli TMS ‘lerden biri olan Ayurveda M.Ö. 2. Yüzyıldan daha eski bir tarihe sahiptir. İlk olarak Vaisheshika eski Hindu Felsefe öğretileri ve Nyaya mantık okulları tarafından gündeme getirilmiştir . Vaisheshika Okulu, hastaların patolojik durumu hakkında gereken algı ve çıkarımlarda bulunur Nyaya okulu da tedaviye başlamadan önce hastanın ve hastalığın durumu hakkında kapsamlı bir bilgi sahibi olunmasının önemine değinir.
Nesnelerin niteliklerini madde, özellik, etkinlik, genellik, içsellik ve kalite olarak altı gruba ayrılır.
(Dravya,vishesya,karma,samanya,samavaya,guna) Daha sonraları bu iki okul birlikte çalışmalar yaparak Ayurveda’nın gelişmesine ve tanınmasına yardımcı oldu. Bu okullardan önce , Ayurveda ‘nın köklerinin ilahi olduğu, evrenin yaratıcısı olarak adlandırılan Hindu Tanrısı Brahma’dan geldiği düşünülmektedir. Evrenin yaratıcısı insanlığın iyiliği için bu bütünsel şifa bilgilerini bilgelere aktarmış olduğuna inanılır.
Hindu şifa sisteminin , Yajur veda, Rig veda,Sam veda ve Atharva veda olarak dört bilgiye dayandığına inanılır. Rig veda en çok bilinenidir ve 67 bitkiyi ve 1028 Şlokayı (Otların şifaları hakkında yazılan şiir biçimindeki yazılar) anlatır. Atharva ve Yajur vedalar ise 293 ve 81 tıbbi olarak kullanılan bitkileri açıklar. İşte Ayurveda uygulamaları bu sisteme dayanır.
Ayurveda, evrenin beş elementten oluştuğunu varsayar. Vayu(hava), Jala (su), Aakash ( eter/uzay/) , Prithvi (toprak) ve Teja (ateş). Bu beş element insan vücudunun üç temel mizacını çeşitli kombinasyonlarda oluşturduğuna inanılır. Bunlar neler mi? Vata dosha, Pitta dosha ve Kapha dosha yati kısaca Tridoshalardır. Her bir ana doshanın alt grubunda beş alt dosha ile birlikte vücudun temel fizyolojik işlevlerini kontrol ederler. Ayurveda , insan vücudunun Saptadhataus (yedi doku), Rasa (doku sıvıları), Meda(yağ ve bağ dokusu), Rakta (kan), Asthi (kemşkler), Majja (ilik), Mamsa (kas) ve Shukra’dan (meni) ile bilrlikte Vücudun üç Malasından (atık ürünler)oluştuğuna inanır. Bu atıklar da Purisha (dışkı), Mutra (idrar) ve Sweda (ter)dır.
Vatadosha hücresel taşımacılığı, elektrolit dengeyi, atık ürünlerin atılımını korur ve etkisi kuruluk ile artar.
Pitha dosha bedenin sıcaklığını, optik sinir koordinasyonunu ve açlık –susuzluk yönetimini organize eder. Bedenin ısı koşulları Pitta’yı ağırlaştırır.
Uygulamda, ayurveda’nın ‘’Ashtanga Ayurveda’’ olarak adlandırılan sekiz disiplini vardır. Kayachikitsa, (dahili tıp tedavisi), Bhootavidya (psikolojik bozuklukların tedavisi), Kaumar Bhritya (pediatrik tedavi) Rasayana (geriatri çalışması), Vajikarana ( afrodizyak ve öjeni yoluyla tedavi), Shalya (cerrahi tedavi), Shalakya (kulak, burun ve boğaz tedavi), Agada Tantra (toks,kolojik çalışmalar).
Bitkiler, mineraller ve hayvansal ürünler hakkında zengin bilgi ve doktrin prensiplerine sahip olan Ayurveda dünya genelinde kabul gören bir TMT dir.
Bir sonraki yazımda Ayurveda ve diğer Hint Tıp Sistemleri hakkında bilgileri paylaşmaya devam edeceğim. Umuyorum ki keyifle okursunuz.
Sevgiye kalın
BİLGİLENDİRME: BU MAKALE YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. PROFESYONEL VE TIBBI TAVSİYENİN YERİNE GEÇMEZ. HERHANGİ YENİ BİR EGZERSİZ VEYA TEDAVİ PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE LÜTFEN BİR SAĞLIK UZMANINA DANIŞIN.