Kromoterapi –Renk Terapisi

  • 0
  • 1.042
Yazı Boyutu:

Merhaba Sevgili Can’lar, Bizimizmir ‘in Sevgili Okurları

Bugün KROMOTERAPİ –RENK TERAPİSİ’nden bahsedelim isterim.

Evimizdeki renkler ruh halimizi değiştirir mi? Ya da nasıl değiştirir?

Diyelim ki her sabah moraliniz bozuk bir şekilde uyanıyorsanız odanızın duvarları ne renk? Renk ve ruh hali arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılmış olmamakla birlikte renk teorisi, evinizin renk şemasını dikkatli seçmelidir. Zihinsel sağlığımızı ve refahımızı olumlu yönde etkiler. Her rengin psikolojik niteliklerini ve odalarımızı boyarken hangi rengi kullanacağız? Ne dersiniz?

Tabi ki odamızın renk düzenini değiştirmek için mutlaka boyaya yatırım yapmamıza gerek yok. Duvar resimleri, yastıklar, battaniyeler, kilimler ve diğer dekoratif öğeler, yaşam alanına renk katmanın harika yollarıdır. Metalik renkler(altın ve gümüş) ve vurgulu parçalar, heyecanı veya yaratıcılığı teşvik etmenin şık yollarıdır. Metalik renkli dekor herhangi bir odaya daha fazla enerji verir.

Parlak, sıcak renkler-kırmızı, turuncu, sarı – enerji ve mutluluğu teşvik eder.

Soğuk, yumuşak renkler- mavi, yeşil, mor- rahatlatıcı ve sakinleştiricidir.

Parlak, sıcak renkler, yemek odaları veya mutfaklar gibi eğlence amaçlı odalar için en uygun seçimdir; soğuk renkler ise yatak odaları ve hatta banyolar gibi rahatlatıcı alanlarda kullanılmalı.

Renk psikolojisi (ruh halimizi ve davranışlarımızı etkilemek için renkleri kullanmak) yeni bir bilimdir ve stresi azaltmaya, rahat uyumaya yardımcı olabildiğine ait bilgiler mevcuttur.

RENGE GÖRE RUH HALİ ETKİSİ
Kırmızı: aşk, tutku öfke
Turuncu: heyacan, zevk, bolluk
Sarı: neşe, mutluluk, iletişim
Pembe: sevgi ve hassasiyet, masumiyet, iyimserlik
Yeşil: denge, huzur, neşe
Mavi: sakinlik, huzur, barış
Mor: rahatlama, hayal gücü, sakinlik
Kahverengi: konfor, dayanıklılık, güvenlik
Gri: rahatlık, olgunluk, sakinlik
Beyaz: sakinlik, rahatlık, umut
Siyah: güç, ciddiyet, olumsuzluk

RENKLER RUH SAĞLIĞINIZI GERÇEKTEN ETKİLEYEBİLİR Mİ?
Renk teorisine göre renkler duygusal sorunları giderebilir. Renk terapisi veya iyileştirme olarak ta bilinen renk teorisi, belirli renklerin ve bunların frekanslarının duygularımız ve davranışlarımız üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkiye sahip olduğu düşünülmekte. Örnek verecek olursak stresli veya öfkeli bir kişi sakinleşmek ve kalp atış hızını düşürmek için mavi rengi, depresyonu olan birinin enerjisini arttırmak için kırmızı ve sarı renkleri kullanabiliriz.

Renk psikolojisi basit maruz kalma yoluyla çalışır (enerjimizi arttırmak için turuncu rengin hakim olduğu bir ortam yaratabiliriz).
Renk teorisi eski Mısırlılara kadar dayanır. Her çakra (Bedendeki enerji kilit noktaları) farklı bir renkle ilişkilidir ve çakraların dengelenmesi için Doğu şifa uygulamalarında kullanılmaktadır.

RENKLER VE HASTALIKLAR
Kırmızı: Canlandırıcı bir etkisi olan kırmızı adrenalin salgılar ve hemoglobinin artırır. Anemi hastalığının tedavisinde etkili olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Kök çakranın rengidir.

Turuncu: Sindirim sistemi ve göğüslerle ilgili problemlerde kullanılır. Negatif enerjiyi azaltır ve pozitif enerjiyi artırır. Spiritüel alanlarda da kullanılır. Sakral çarka rengidir.

Sarı: Mutluluğun rengi olan sarı cilt ve mide hastalıklarında kullanılır. Umudun rengidir aynı zamanda yaşam sevinci verir. Solar pleksus rengi.

Yeşil: Şifanın rengi, kemik kırıklarının iyileştirmede faydalı olduğu söylenir. Yatıştırır, hamilelere iyi gelir, bereket, istikrar ve güven verir. Kalp çakrası rengidir.

Mavi : Sakinleştirici etkisi olduğu için ağrıları dindirmede yardımcıdır. Boğaz çakrasının rengi olduğu için boğaz bölgesi hastalıklarına iyi gelir. Sevgi, huzur barış, uyum ve iletişim rengi.

İndigo- Gece Mavisi: Lenf ve salgı bezleri ile ilgili bağışıklık sistemini güçlendirir. Toksinlerden arındırır bedeni. Uyumun, başarının ve üçüncü göz çakranın rengidir.

Mor: Alternatif tıpta kullanılır. Meditasyon rengidir. Denge sağlar. Böbrek ve kalp hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.

Beyaz: Saflığın ve ışığın rengi. Şifa ve korunma, içsel arınma rengi. Astral seyahat yeteneğini ve güven duygusunu geliştirir.

RENK PSİKOLOJİSİNİN FAYDALARI
Daha iyi stres yönetimi ve daha az öfke. Kendinizi sakinleştiren ve rahatlatan renklerle giyinmek veya çevrenizde bu renkleri kullanmak, stresle başa çıkmamızı ve saldırganlık duygularının üstesinden gelmemizi kolaylaştırır. Ortamımız bizi mutlu, enerjik ve motive hissettirdiğinde, rahatsızlıklardan, stres faktörlerinden veya olumsuz duygulardan etkilenme olasılığımız azalır. Evinizin her yerinde sadece birkaç parlak renkli aksesuar veya renk patlaması, ruh halimizi yükseltmeye yeter.

MEVSİMSEL DUYGULANIM BOZUKLUĞU BELİRTİLERİNİN AZALMASI
Karanlık kış aylarında parlak, neşeli renklere maruz kalan kişi evinde daha fazla sıcaklık ve rahatlık hissedebilir. Bu günlerin kısaldığı ve mavi, yeşil ve sarı gibi doğal renklere maruz kalmanın sınırlı olduğu kış aylarında bazı insanların hissettiği düşük enerjili, depresif ruh hali ile mücadele eder. Bazı çalışmalar parlak renklerin aslında dopamin seviyemizi yükseltebileceğini düşünülebilir.

UYKU DÜZENİMİZ VE RENKLER
Depresyondan etkilendiğinde sirkadiyen ritmimizi (vücudumuzun iç saati) düzenlemesine renkler yardımcı olabilir. Günümüzde internet, telefon ve televizyonların mavi renkli ışığa maruz kalıyoruz. Bu renkler gün ışığında daha fazla mevcut olduğundan uykuya dalmayı zorlaştırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte, kırmızı veya sarı ışığın melatonin üretimini arttırdığı ve uyumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

DAHA İYİ ENERJİ DÜZENLEMESİ
Mutlu, parlak renkler zihinsel aktivitemizi arttırabilir ve kendimizi yenilenmiş ve enerji dolu hissetmemizi sağlar. Bu özellikle depresyon veya düşük enerjiyle uğraşanlar için faydalıdır. Tersine aşırı uyarılmış veya çılgın hissediyorsak , koyu , kasvetli renklere maruz kalmak enerji seviyemizi düşürmemize yardımcı olabilir.

İletişim, İlişkiler ve Renkler
Bir kişinin olumlu duygulara ilham veren renklerle çevrelenmesi, onu sosyalleşmeye ve başkalarına açılmaya daha açık hale getirir. Bu, o kişinin sevdikleriyle bağlarını derinleştirebilir ve onu dışarı çıkıp yeni insanlarla tanışmaya da teşvik edebilir. Tersine, koyu veya yumuşak renklerle çevrelemek, kişinin daha az iletişim kurmasına neden olabilir.

SONUÇ
Uzmanlar, rengin nasıl hissetiğimiz ve davrandığımız üzerinde etkili olabileceğini ancak bu etkilerin kişisel, kültürel ve durumsal faktörlere bağlı olduğunu buldu. Renk psikolojisini daha iyi anlamak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.
Son bir bonus bilgi; Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en rahatlatıcı renginin ‘’LACİVERT’’ olduğu ortaya çıkmıştır.
Sevgiyle kalın

BİLGİLENDİRME: BU MAKALE YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. PROFESYONEL VE TIBBI TAVSİYENİN YERİNE GEÇMEZ. HERHANGİ YENİ BİR EGZERSİZ VEYA TEDAVİ PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE LÜTFEN BİR SAĞLIK UZMANINA DANIŞIN.




YORUM YAZ