Sochi dedikleri yer

  • 0
  • 1.139
Yazı Boyutu:

 
 
 
 
 
 
 
 
Sochi ismi geldiğinde benim aklıma; 7- 23Şubat tarihleri arasında gerçekleşen, sıfırdan yaratılışında şaibeleri içeren ve  80 ülkeden 6 bin sporcuya ye ev sahipliği yapan kış olimpiyatlarının yapıldığı muhteşem şehir; Karadeniz'in kıyısında 105 km uzunluğuyla en uzun sahil şeridine sahip olan Sochi  geliyordu...
 
 
Ve dünyanın bir çok ülkesini görmüş biri olarak merak etmiyordum dersem yalan olurdu oraları....
 
 Neyse nasibimizde görmek te varmış....

 

KAŞKALOĞLU Göz Hastanesi Kurucusu - Karadeniz Oftolmaji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu’nun davetiyle Rusya’da Krasnodar bölgesinde bulunan Soçi kentine gittim, gittik... 

 
Kimler var dı? 
 
 
Prof. dr. Kaşkaloğlu ve Uz. Dr. Bilgehan Sezgin Asena ile Hürriyet Gazetesi sağlık Muhabiri Sevgili Bülent Katarcı vardı İzmir'den...
Giderken umutlarım var dı: Bol bol fotoğraf çekecek, kimbilir beklki de dönüşte bir fotoğraf sergisi açacaktım istediğim düzeyde fotoğraf çekebilirsem...
Bu düşünceyle tele objektifimin, monopot'umun yanı sıra cep telefonumla da rahat çekim yapabilmek için özel ayağını da yüklenmiştim...
 
12.nci Karadeniz Oftalmoloji Kongresine katılmak üzere 16 Ekim’de akşam 19.50 uçağı ile İstanbul’ a, havalimanında geçirdiğimiz üç saatin ardından ise 00.35'ke  Sochi ye hareket ettik.
 
Saat diliminin Rusya’da  bir saat ileri olması nedeniyle sabaha karşı 03.40 sochi hava limanına indik…
 
Sabah 05:00’te  ise  asıl şehre yaklaşık 50 km mesafede bulunan Radisson Blue Paradise’a yerleştik….
 
 
2 saatlik bir uykunun ardından önce kahvalta salonunda, sonra da kongre salonundaydık…. 
 
Türkiye, Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Romanya’dan 250 doktorun katıldığı 12’nci BSOS Karadeniz Oftolmoji Kongresi’nde iki sunum gerçekleştiren Prof.Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, sunumunun birincisinde Türkiye’deki sağlık sistemi ve Göz hastalıklarının tedavisindeki genel durumu aktardı. Kaşkaloğlu, kongrede gerçekleştirdiği ikinci sunumunda ise Göziçi merceklerinde görülen komplikasyonları ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
 
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. Bilgehan Sezgin Asena ise kongrede Türk ve yabancı meslektaşlarına “ femtosaniye laser yardımlı katarakt cerrahisinde ilk deneyimler” i anlattı.
 
Bıçaksız katarakt ameliyatı diye de bilinen en son sistem katarakt cerrahisinin sonucları ile ilgili bir sunumu büyük ilgi gördü.  
 
 
Sorarım böylesi sunumlar sizlerin göğsünü kabartmaz mı?
 
Elbette ki…. 
 
Düşünsenize İzmir’den Rusya'ya giden birisi prof iki doktor, muhteşem sunumlar gerçekleştiriyor ve coşkuyla alkışlanıyor. 

 

 
Kim ne derse desin hiç umurumda değil…
 
 
Hakikaten muhteşemdi...

  

 Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Kongre Başkanı Sergei Sakhnov ile kongre sekreteri Alexander Zabolotniy’ye kongre anısı olarak birer plaket verdi.  


  Galip Akay,  Can Erzurum, Mahmut Kaşkaloğlu, Bülent Katarcılar, Mehmet Kurt


Kongredeki sunumların bitiminin ardından sa bulunduğumuz yere yaklaşık 50 km uzak olan eski kenti gezdirmeden geri dönmemek adına kiraladığı minübüs ile eski kente gezi düzenliyor.  Çünkü kaldığımız şehir tabiri yerindeyse hayalet şehir…


 
Belki de henüz yerleşime açılmadığı için bu kadar boştu….


 
Soçi, Kafkasya’nın batı kesiminde Karadeniz kıyısında Rusya’nın Krasnodar bölgesinde bulunan bir şehir.  Kışın yaklaşık olarak 400 bin nüfusu bulunan Sochi’nin yazın isi bu nüfusu  2 milyona ulaşıyor.  Rusya’da en büyük tatil şehri olarak görülen, hatta Rusya’nın tatil başkenti de denilen Sochi, Rusya’nın ekonomik anlamda Karadeniz’de bulunan  ve Karadeniz kıyısında 105 km uzunluğunda sahil şeridine sahip olan önemli şehri.  Bin 500 bitki çeşidi mevcut.
 
Kongre boyunca da birlikte olduğumuz ve iyi derecede Rusça bilen doktor arkadaşlar Can Erzurum ve Galip Akay’ın da  katılımıyla gezimiz rehber ihtiyacı doğurmuyordu ama  şanssızlığımızda iki gün üst üste yağmurla gezinin keyfini çıkaramadık…


 
Sevgili Kaşkaloğlu, muhteşem konukseverliğini gösterdi ve yaptığı araştırma sonucunda  Sochi’nin merkezinde bulunan ve 19 ncu yüzyılda  varlıklı bir kişi tarafından kurulan, yıllar sonra halka açık parka dönüştürülen  ve  1500 çeşit bitkinin yer aldığı ve bir bölümünde ulaşımı teleferik ile yaptığımız 450 dönümlük Botanik Bahçesinde gördüğümüz bitkiler bizi şaşkınlığa uğratmıştı ama asıl bizi şaşırtan ise daha önce göremediğimiz bir çok bitki veya ağaç konusunda Kaşkaloğlu’nun bize rehberlik etmesiydi….
 
Bilgi dağarcığı hekimliğinin daha fazlasını içeriyordu.... 
 
 
Hekimliğinin yanısıra, lezzet konusunda, hatta bitki ve ağaçlarda da konuya hakimdi....
 
Özenle, büyük hayallerle gittiğimiz ve doğru dürüst fotoğraf bile çekemediğimiz Sochi seyahati yine de çok çok güzeldi…  
 
Hani yolculukta veya içki masasında tanırsın derler ya insanı. Ben her ikisinde de bulundum ve çok merak ettiğim hocayı iyi de tanıtım zannedersem….
 
Zerafeti, centilmenliği ve beyefendiliği takdire şayandı….
 
Kongre sırasında ve balo gecesinde gerçekleşen Rus kongre yöneticilerinin tavırları da bunu doğruluyordu….
 
İnsanı yolculukta veya içki masasında tanırsın savının da gerçekleştiğini ve  teşhisimde yanılmadığımı görmek ise keyif vericiydi doğrusu….

YORUM YAZ