Ürdün Keşfedilmeyi bekliyor 1

  • 0
  • 5.280
Yazı Boyutu:

Müzisyenlik yaptığım dönemlerde Kanada’dan Hong Kong’a dünyanın bir çok ülkesini gezmiş, bir çok kentte ülke müziğimi götürmüştüm ama çok merak etmeme karşın, denk gelip Ortadoğu ülkelerini gezememiştim,  Ürdün Turizm Bakanlığı, Turizm Ofisi’nin Ülkelerinin inanç turizmindeki gelişmesinde Türkiye’yi önemli bir partner olarak gördüğü Türkiye’den çok sayıda gazeteciyi davet edinceye kadar…
 
Ürdün Seyahat Acenteleri Birliği, THY’nın organizasyonu,  YK-Tem Turizm Başkanı ve Arap Turizm Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Rüstem Yüksel ile Di-ar Turizm ve Sanayi Ticaret A.Ş. Başkanı Dilek Araç’ın özel desteği ile düzenlenen gezi sayesinde Ortadoğu’da siyasi istikrarını korumuş bir iki ülkeden biri olan Ürdün’ü görme imkanı doğmuş oldu… 

Turizm Bakanlığı eski Müsteşarlarından sevgili Güman Kızıltan’ın rahatsızlanarak katılamadığı seyahat ile ilgili evrakların tamamlanmasının ardından Pazar Akşam İzmir’den katılan ekip İstanbul’a, İstanbul’dan gazete, dergi, internet gazetesi ve TV’lerden ekipte yer alan kişilerle buluşarak Ürdün’e uçtuk…
Ürdün’ün başkenti Amman’a Kraliçe Alia Hava Limanı’na indiğimizde alanın görkemine hayran kaldım…
 
JSTA (Jordan Society Tourism Travel Acents)Başkanı Samir Darbi ve ekibi tarafından karşılanarak kalacağımız Amman Regency Palace Hotel’e transferimiz sağlandı…
 
Gece saat 02.30’da otele girmemizin ardından adımıza ayrılan odalara çekildik, saat 03.00’e doğru valizin gelmesiyle hızlı şekilde portalı güncelleyerek yattığımda saat 04.30 gibiydi…
 
3,5 saat kadar süren bir uykunun ardından tarihi ve turistik alanlara yönelik turlar başladı…
Çok ilginçtir, fotoğraf çekmekten çekilmeye fırsat bulamayan bendenizin ilk defa bir seyahatte, Dünya Gazetesi’nden Sedat Alp, TRT İzmir TV’sinden Serkan Olcay Özdil, World Travel Channel’dan Rıfat Tutuk, turizmciningazetesi.com’dan Serkan Bursalı, TÜRSAB foto muhabiri Özgür Açıkbaş, Di-ar turizm’den Dilek Araç sayesinde bu kadar çok fotoğrafı oldu. …
 
Teşekkürler arkadaşlar...
 
Bir teşekkürüm de fotoğraf çekememiş te olsalar huzurlu, güzel bir seyahatte aramızda yer alan Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Besim Kazado, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Bahar Akıncı, Eren Aytuğ, Damla Kellecioğlu ile  World Travel Channel’in güzel sunucusu Gülşah Yavuz, Doğan Burda Dergi’den Sinan Çakmak, turizmlifeinturkey.com sahibi Seher Müşfide Aybek ve Yeni Şafak Gazetesi’nden Ayşe Olgun’a…
 
YK-Tem Turizm Başkanı ve Arap Turizm Teşkilatı Türkiye Temsilcisi sevgili Rüstem Yüksel’e seyahatte yer alan tüm arkadaşlar olarak kocaman bir teşekkür borçluyuz.  Gerek alışverişte gerek diğer ihtiyaçlarımızda muhteşem Arapçasıyla bize inanılmaz yardımcı olmuştu…
 
Uygun görülürse önce Ürdün’e gitmeyi düşünen kişileri düşünerek biraz Ürdün ile genel bilgi vermek istiyorum…
 
Ortadoğu’da bağımsız bir devlet olan Haşimi Ürdün Emirliği’nin başkenti Amman. Ülkenin yüzölçümü 92.300 km2, nüfusu 7 milyon civarı. Resmi dili Arapça.  Ürdün’ün yüzde 95 – 96’sı sünni Müslüman. Yüzde 5 oranında ise Hristiyan yaşıyor. Hristiyan ve Müstümanlar arasında hiçbir sıkıntı yaşanmayan Ürdün’de çok iyi komşuluk ilişkileri bulunuyor.
 
Haçlı savaşından sonra burada kalan Kürtler’de bulunuyor. Irak’a dönmeyen bu Kürt’ler, Ürdün’lü kadınlarla yapılan evliliklerden doğan çocuklar Kürtçe bilmiyor. Bunun nedeni ise annelerinin Arap olması. 19’ncu yüzyılın sonlarında Çerkez ve Çeçenler Kafkasya’dan kaçarak Ürdün’e yerleşen 150 bin civarındaki kişi son seçimde 4 milletvekili çıkarmış.
 
Ürdün de okuma yazma oranı yüzde 98, 99 ve 22 yaşından büyük iki kişiden biri üniversite mezunu. Ürdün pahalı bir ülke. Osmanlılardan kalan Türklerin sayısı çok az. Türkmenler yaşıyor ama pasaportları, kimlikleri bile yok. Sokaklarda, caddelerde çalışarak yaşamlarını sürdürüyorlar…
 
Ürdün’ün yerl 5.2 milyon, diğer Arap ülkelerinden gelenlerle birlikte 7 milyon kişi...
 
Nüfusun yüzde 70’i 17 yaşın altında…
 
Kiralarda ve maaşlarda artış, vergi, kesinti bulunmuyor. Ülkede memur maaş ortalaması 600 USD Doları civarında yani ortalama 1100 TL. Vergi vs kesilmiyor, alınan maaşlar net.
 
Ülkenin genelinde insanlar birbirine son derece saygılı. Moderni de kara çarşaflısı da aynı mekana gidebiliyor, yan yana masalarda oturabiliyor, isteyen içkisini içiyor, kimse kimseye karışmıyor…
 
Para birimi Dinar olan ülkede para oldukça değerli. Örneğin 100 USD Doları döviz bürolarında bozdurduğunuzda 70.77  dinar alıyorsunuz, eğer 70.77 dinarınız kaldı da çıkmadan iade etme ihtiyacı duyarsanız komisyon ödemeden 100 USD Doları alabiliyorsunuz…
 
Ürdün'de türbanlısı ve türbansızıyla bayan polisleri de görmek...
 
Kuzeyde Suriye, batıda Filistin doğuda Irak, Güneydoğu ve güneyde Suidi Arabistan ve Kızıldeniz, Akabe Körfezi ile çevrili…
 
Ürdün’ün en büyük özelliği bütün peygamberlerin burada yaşamış olması, Hazreti Musa, İsa ve Muhammed bu topraklarda yürümüş. Hz. Muhammed küçükken geçmiş...
 
 
Yollar da heyelan düşünülerek kafeslenmiş taş duvarlar yer alıyor....
Caddelerde adım başı seyyar satıcılara rastlamak mümkün...  

Çok sayıda sera bulunan Ürdün’de hemen her şey yetişiyor. Yolun kenarlarında muz tarlaları ya da yayılan develere rastlamak mümkün...
ÜRDÜN'E SEYAHAT EDECEKLER'E NOT...
Türkiye ve Ürdün arasında 1 Aralık 2009 tarihinde imzalanan vize muafiyeti anlaşması uyarınca tüm pasaport türlerinde karşılıklı vize muafiyeti uygulanıyor...

Vize muafiyeti her iki ülke vatandaşlarının diğer ülkede 180 günlük bir süre zarfında toplam 90 güne kadar kalabilmelerine imkan sağlamaktadır. Bu yasal süreyi aşan Türk vatandaşlarının Ürdün’den çıkışlarında veya ülkeye müteakip gelişlerinde ceza ödemek ve geri döndürülmek gibi Ürdün mevzuatından kaynaklanan yaptırımlara tabii tutulmaları ihtimal dahilinde...

Bu nedenle, çeşitli gerekçelerle Ürdün’de 90 günden fazla kalmayı öngören vatandaşlarımızın, Ürdün İçişleri Bakanlığı’na oturma izni başvurusunda bulunması gerekiyor...

Ürdün’den bir başka ülkeye seyahat etmeyi öngören vatandaşlarımızın ise, gidecekleri ülkenin Amman’daki büyükelçiliğine bağlı konsolosluk şubelerinden, vize başvuru koşullarına ilişkin bilgi almaları yararlı olacak...

THY ve Ürdün Kraliyet Havayolları “Amman-İstanbul” hattında günde karşılıklı ikişer sefer olmak üzere toplam dört sefer gerçekleştiriliyor...

En önemli uyarı ise Suriye’deki mevcut durum nedeniyle Ürdün’e karayoluyla seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilir...

                                                                                                                                                             DEVAM EDECEK...

YORUM YAZ