Avrasya’nın biyoçeşitliliğine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri

Ege Üniversitesi, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi, Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi” sona erdi.

  • 0
  • 230
Avrasya’nın biyoçeşitliliğine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi, Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi” sona erdi.

Kongrenin ardından, bir kapanış bildirgesi yayınlandı. Kongreye, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek ve yurt içinden bilim insanlarının yanı sıra Özbekistan’dan 25, Azerbaycan’dan 24 ve Kırgızistan’dan 5 olmak üzere toplam 54 araştırmacı da yurt dışından katıldı.

Kongreyi değerlendiren EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Ege Üniversitesi olarak, kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduk. Etkinliğimizin, Avrasya bölgesinin biyolojik çeşitliliği ile ilgili karşılaştığımız zorlukları tartışmak ve çözümler üretmek adına önemli bir imkan sağladığını umuyoruz. Kongre boyunca, Avrasya’nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki güncel sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı. Dört ülkeden 110 bildiri sunuldu. Özellikle genetik biyoçeşitliliğin korunması, istilacı türlerin biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri, fotosentetik organizmaların korunması, mantar ve bakteri gibi mikroorganizmalar ve su ekosistemlerinin izlenmesi gibi geniş bir yelpazede sunulan bildiriler, bölgedeki biyoçeşitliliği koruma çalışmalarına ışık tuttu. Genetik biyolojik çeşitlilikteki sorunlar ve bitkilerde virüs direncinin geliştirilmesi üzerine yeni yaklaşımlar tartışıldı. Avrasya’da çoğunlukla omurgasız hayvanların korunması ve antropojenik etkilerin ekosistemler üzerindeki etkileri gibi konular da ele alındı. Ayrıca, istilacı böcek türlerinin biyoçeşitliliğe etkileri ve bunların yönetimi ile ilgili önemli bulgular paylaşıldı. Bitkilerin iklim değişikliği altındaki durumu ve nadir bitki türlerinin korunma stratejileri üzerinde duruldu. Mantarlar ve bakteri gibi mikroorganizmalarla ilgili oturumlarda ise simbiyotik ilişkilerin korunması ve bitki-mantar etkileşimlerinin ekosistem sağlığı üzerindeki rolü değerlendirildi. Su ekosistemlerinin biyolojik izleme ve bu ekosistemlerdeki biyoçeşitliliğin korunması da önemli başlıklar arasındaydı” diye konuştu.

“Sürdürülebilir gelecek için iş birliği vurgusu”

Prof. Dr. Ayaz, “Konferansta amacımızı, Avrasya'nın biyoçeşitliliğini koruma adına geniş kapsamlı bir bilgi paylaşımını ve iş birliğini teşvik etmekti. Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan’dan gelen katılımcılar, bölgesel iş birliklerini güçlendirmek ve ortak stratejiler geliştirmek için bir araya geldi. Bu sinerjinin, gelecekteki çalışmalara güçlü bir temel oluşturacağına inanıyoruz. Etkinliğin, 2025 yılında Özbekistan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti Doğa Bilimleri Enstitüsü’nde yapılması planlandı. Hep birlikte daha sürdürülebilir bir gelecek için ülkeler arası iş birliği ve çalışmalara devam edilmesi vurgusu yapıldı. Son olarak, bu etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm kurumlara, organizasyon komitesine ve özellikle katılım sağlayan bilim insanlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Üniversiteli YAKUT akredite oldu

Öğrencilere Çanta ve Kırtasiye Desteği

19 kursa 4 bin 200 kişi katıldı

Sıra kostüm tasarlamakta

Kültür, sanat ve spor kurslarına kayıtlar başlıyor

Karşıyaka'da kış spor okulları başladı