Bornova’da tescilli bilim eğitimi

  • 0
  • 953
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde çocuklara verilen astronomi eğitimi, ‘Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’nde (İnternational Journal Of Curriculum and Instructional Studies) geniş yer verildi. Merkez’de verilen eğitimin kalitesi bilim otoritelerince tescillenmiş oldu Bornova Belediyesi’nin çocukların bilimi dokunarak, yaşayarak ve hissederek öğrenebilmesi için kurduğu Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’ndeki astronomi eğitimi, bilimsel bir araştırmayla incelendi. Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Yard. Doç. Dr. Alper Başbay, Araştırma Görevlisi Alev Ateş ve doktora öğrencisi Gonca Ural’ın yaptığı araştırma ‘Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’nde (İnternational Journal Of Curriculum and Instructional Studies) makale olarak yayınlandı. Çocukların bilimsel gelişimine Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde verilen eğitimin katkısını ortaya koyan araştırma, bilim çevrelerinin de dikkatini çekti. Bilim adamlarının yaptığı araştırma Merkez’deki eğitimin başarısını ortaya koydu.
 
Önce incelendi
Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nin başarısını ortaya koyan süreç, burada görev yapan akademik personelin, eğitim sisteminin incelenmesi yönündeki talepleriyle başladı. Daha gelişmiş eğitim metodlarına ulaşmak için Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden eğitim sisteminin incelenmesi istendi. Bunun üzerine EÜ. Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. Alper Başbay liderliğinde araştırma görevlisi ve doktora öğrencilerinden oluşan bir inceleme ekibi kuruldu. Bu ekip üç ay boyunca Merkez’deki astronomi eğitimini yerinde inceledi. Merkez’de çok farklı ve başarılı bir eğitim modelinin uygulandığının görülmesi üzerine, Yard. Doç. Dr. Alper Başbay, Araştırma Görevlisi Alev Ateş, doktora öğrencisi Gonca Ural’ın öncülüğünde bir araştırma ekibi kuruldu. Bu ekibe 10 yüksek lisans öğrencisi destek verdi. Astronomi eğitimi alan öğrencilere, derslerin her aşamasında testler yapıldı. Üç bilim adamı, Merkez’de verilen astronomi eğitiminin çocuklar üzerindeki etkisini ortaya koyan bir makale hazırladılar. Makale bilim çevrelerinde saygın bir yeri olan Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi’nde geniş yer buldu. Makalede, öğrencilerin bilime bakışlarında belirgin bir fark olduğu, bilime karşı isteklerinin arttığı, yaratıcı ve pozitif düşünmeye başladıkları ortaya kondu.
 
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’ndeki bilim eğitimini geliştirmek için bütün altyapı olanaklarını sağladıklarını söyledi. Merkezde verilen kimya, biyoloji, fizik, astronomi ile bilim tarihi ve felsefesi eğitimlerinin yanısıra mekatronik, yenilenebilir enerji, tabiat tarihi ve fosilbilim eğitimlerinin de kısa süre içinde verilmeye başlanacağını belirten Başkan Sındır, “Bilimsel olarak da eğitim kalitesini ve yöntemini ispat eden Merkezimizde daha çok öğrenciye daha çok konu başlığıyla ulaşmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Uygulanan eğitim metoduyla ilgili bilimsel makalenin uluslararası bir yayında yer bulmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Sındır, “Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’ni Türkiye’ye örnek bir bilim yuvası olarak geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Afetlerde ve olağanüstü durumlarda kesintisiz haberleşme imkânı

Bir kereden bir şey olmaz demeyin

Dünyadaki en etkili bilim insanları listesine girdiler

Dünya Anatomi Günü kutlanacak

Sosyal ağların lider savunucuları analiz edilecek

Ezber Bozan projeye ödül