İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesinden Sektöre 'Kapalı Sistem' İstihdam

  • 0
  • 1.165
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde %07 tuzluluğa sahip suda gökkuşağı alabalığı yavrusu üretmeye başladı.
 
Doğada ‘soğuk’ ve ‘temiz’ sularda yaşama ve üreme imkanı bulan 'gökkuşağı alabalıkları' Türkiye’de kültür ortamında soğuk kaynak sularında üretilmektedir. Ticari alabalık kültüründe kullanılan su tekrar kullanılmadığı için, Su Ürünleri Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde %07 tuzluluğa sahip su soğutularak ve arıtılarak tam kapalı devre sistemde alabalık üretimi yapılmış, bu uygulama ile alabalık yetiştiricilerinin kullanabileceği üretim protokolü oluşturularak sektöre adapte edilebilecek yeni projeler arasına girdi.
 
'Kapalı Sistem' istihdam
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi Türkiye'de bir ilke imza atarak, balık üretiminde su tasarrufu sağlayan kapalı sistem yöntemiyle üretime başladı. Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, öğrencilerinin teorik bilgilerini bu uygulama sahasında pratiğe dönüştüreceklerini böylece sektörün istediği nitelikte mezun vereceklerini açıkladı. Dekan Tekinay, araştırma merkezinde alabalık çipura ve levrek yetiştireceklerini söyleyerek, “Bu yıl 45 öğrenciyle eğitime başlayacağız. Geçtiğimiz Haziran ayında açılan Su Ürünleri Fuarı'nda birçok firmayla sözleşme imzaladık. Böylece fakültemizden mezun olacak öğrenciler, bu yerlerde hemen işe başlayacak” dedi.
 
 “Mezun Mühendislerimize İş Garantisi”
İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, su ürünleri sektörünün nitelikli insan gücüne ihtiyacının maksimum düzeyde olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Tekinay, “Yeni bir üniversite ve yeni kurulan bir fakülte olarak su ürünleri sektöründe kalifiye işgücü ihtiyacının farkındayız. Gelecek yılların planına yönelik yeni projelerimizi şimdiden başlattık. Fakültemize giren tüm su ürünleri mühendisimizi işe yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda bizimde katıldığımız bu yıl ki Su Ürünleri Fuarına katılan firmalarla gerekli görüşmeleri tamamlayıp; 50’ye yakın iş sözleşmesini taahhüt aldık. Tam uzmanlık tam istihdam sloganıyla öğrencilerimize dört dörtlük bir eğitim imkanı sağlayacağız. Su Ürünleri fakültemizden mezun  gençlerimizin iş bulma kaygısı olmayacak” diye konuştu.
 
“Kâtip Çelebi Üniversitesi marka olacak”
İlerleyen zamanlarda tüm balıkları yetiştirerek elde edilen verileri sektöre sunmayı hedeflediklerini ifade eden Dekan Tekinay, balık üretimi için 50 bin alabalık yumurtası verdiğini, bunun karşılığında ise sadece elde edilecek verilerin istendiğini söyledi. Üniversitelerin bilgi üretmekle görevli olduğunu anlatan Tekinalp, bilgilerin satılması gerektiğini aktardı. Bunun beraberinde ciddi rekabeti getireceğine değinen Tekinalp, “Daha çok kaynak üreten ve paylaşan eğitim kurumları revaçta olacaktır. Bu da eğitim kurumlarının cazibe merkezi olmasını sağlayacak. Biz sektöre danışmanlık yapmaya başladık. 3 firma ile sözleşme yaptık. Amacımız öğrencilerimizi tam donanımlı yetiştirerek kendi alanında Katip Çelebi Üniversitesi’ni marka haline getirmek” dedi.
Balıklar ile ilgili sorunları ve çözümleri de yine bu merkezde geliştireceklerini dile getiren Prof. Dr Tekinay, şöyle devam etti: “Birçok işletme şehir şebekesindeki suyu devamlı surette vererek su israfına sebep olmakta. Fakat bu suyun sıcaklığının fazla olması nedeniyle birçok balık yumurtadan çıkmadan ölüyor. Bunun işletmelere maliyeti de çok fazla. Biz ise kapalı devre sistemde hem aynı suyu devirdaim ediyoruz hem de tuzlu su ortamında ilk defa alabalık yumurtalarının çatlatıp, yavru üretimi yapıyoruz. Alabalıkların genellikle tatlı ve soğuk su yetiştiriciliği var. Biz balıkları binde 7 tuzluluk oranında yetiştiriyoruz. Suyu 10 dereceye kadar soğutarak alabalığın doğal ortamını burada simule etmeye çalışıyoruz. Bu süreçte şehir suyu biyolojik ve değir filtrelerden geçiriliyor. İhtiyaç duyulan oksijen de borularda taşıyoruz. Bu sistemi kurmak isteyen 3 firmaya da danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sistemin kurulum maliyeti ise yaklaşık 4-5 milyon lira civarında. Ama balıkların ölmesini büyük oranda önlediği için kısa sürede kendini amorti edebiliyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Afetlerde ve olağanüstü durumlarda kesintisiz haberleşme imkânı

Bir kereden bir şey olmaz demeyin

Dünyadaki en etkili bilim insanları listesine girdiler

Dünya Anatomi Günü kutlanacak

Sosyal ağların lider savunucuları analiz edilecek

Ezber Bozan projeye ödül