Her yerde o var

Koltuğunun altında bir değil, birden çok  karpuzu düşürmeden taşıyan, kendisini müzisyen, şarkıcı, artist, atık savaşçısı, çevre aktivisti, youtuber, kendinyap siteleri sahibi, müzik ve sıfır atık üzerine projeler üretir, pozitif ve iş bitirici olarak tanımlayan Zeliha Sunal konuğumuz oldu

  • 0
  • 1.792
Her yerde o var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Koltuğunun altında bir değil, birden çok  karpuzu düşürmeden taşıyan, kendisini müzisyen, şarkıcı, artist, atık savaşçısı, çevre aktivisti, youtuber, kendinyap siteleri sahibi, müzik ve sıfır atık üzerine projeler üretir, pozitif ve iş bitirici olarak tanımlayan Zeliha Sunal konuğumuz oldu. 

29 Haziran 1962’de doğan Zeliha Sunal mikrofonla TRT İzmir radyosu "Çocuk saati" programında tanıştı. Gitar dersleri aldı. Öğretmen okulunda orkestrasıyla birçok müzik yarışmasında dereceye girdi. İzmir'de 5 yıl kendi orkestrasıyla, 1988’den itibaren Grup Angora orkestrasıyla Ankara'da çalıştı. Devlet organizasyonlarında sahne aldı, TRT programlarında orkestra solistliği yaptı. 1993’de İstanbul'a yerleşti. Ulusal TV’lerde orkestra solistliği, yapımcılık, sunuculuk, solistlik yaptı. Kıbrıs Genç Tv “Kıbrıs Yıldızı Şarkı Yarışması”nda müzik direktörlüğü ve jüri üyeliği yaptı. 

İstanbul, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Kent orkestrası, TRT Hafif Müzik ve Jazz Orkestrası, Grup Çağrışa ile konserler verdi. Z/Project Orkestrası ile ABD, Avrupa ve Asya ülkelerinde turne yaptı.

POPSAV Yönetim Kurulu Üyesi, müzik yazarı, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi. Türkiye Meme Vakfı için 400 kadınla flashmob düzenledi, ÇEVKO'nun yüzlerinden biri olduktan sonra TV programlarında ve üniversitelerde geri kazanımın önemini anlatan çalışmalar yaptı.  

Ev kadınları için yararlı bilgiler ürettiği, çocuklar için videolar hazırladığı Youtube/handcrafttv kanalı, sosyal medya ağlarını “Geri dönüşüm, Yeniden kullanım ve ileri dönüşüm” konusuna ayırdı. Çevko ile, Belediyeler ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla çalışmalarına bağımsız olarak devam ediyor. Çevko, Türçev, Akademi Çevre, İGA Dikili Belediyesi proje ortaklarından.
KONUMUZ KADIN
Toplumsal Hayatta Kadının Yeri? Nedir?
Ataerkil toplumlarda kadının yerini mümkün olduğu kadar aza indirgeyen bir gurup mevcuttur. Bir kadının kendisinden üst bir görev yapması veya erkeğin yapamadığı bir işin üstesinden gelmesi, aynı anda birkaç işi yapabilmesini kabul edemiyorlar. Bu nedenle kendini isbatlamış kadın liderlerin yolu zor ve engebelidir. Bir erkekten daha fazla çalışması gerekmiştir. Şu an tüm iş dallarında kadınların varlığı kabul görse de batıdan Anadolu'ya doğru gidildikçe erkek egemen topluluk baskısı daha ağır hissediliyor. Buna geleneklerimiz de eklenince daha da pasifize oluyoruz.

Eğitimde fırsat eşitliği?

Eğitimde ön planda erkek çocuğun okutulması ve para kazanıyor hale gelmesi için gerekirse tüm sülalenin elbirliğiyle çaba gösterdiği özellikle kırsal bölgelerde gözlemlenmiştir. Yıllar yılı kız çocuklarının eğitimi vazgeçilecekler arasında ilk sıradadır. Büyük şehirlerde gerçekten eğitimli kafalar şirketlerini yönetebilsin diye kız çocuklarının da eğitimini önemsemiş olmasına rağmen ille de erkek çocuk evin direği diyenler azımsanamayacak kadar çoktur. Yıllar boyu kız çocuklarına eşit eğitim sağlanması için çok çaba gösteriliyor.

Siyasette Kadının Yeri?

Varmı dır? Önce bunu sorgulamak gerekir. Kadınlar siyasetteki kabalığı, kirliliği sevmiyor. Erkekler kadar her şeye bir cevap bulma kaygısı taşımıyor. Verilen görevleri de, kendi yarattıkları projeleri de sonuna kadar titizce yapıyor. Bu yüzden aktif siyasette erkekler kadın siyasetçileri ezmeye, sindirmeye pek meraklılar. Lider kadın siyasetçiler çok az çıkıyor. Var olanın kıymeti bilinmeli. Keşke mecliste daha fazla kadın olsa küfür de azalır hiç olmazsa…

Çalışan Kadınlar- Kadın girişimciliği?

Kadınlar el ele vermeyi bilirler. Erkeklerin birlikte yaptığı projelerden daha güçlü toparlanır ve ayrıntı kovalarlar. Her ayrıntı onlar için çözülmesi gereken bir matematik problemi gibidir.  Çalışan kadın erkeklerin dünyasında çalıştığını bilerek gardını almak zorundadır. Yıllarca aynı masada çalışacağınızı bilerek yan masadakinin sizi taciz etmemesini sağlamak zeka ister. En fazla mobbing görenler kadınlardır. İki bacak ve iki memeden fazlasını zekasıyla göstermek zorundadır. Bakımlı ve güzel görünmesi, şık olması da beklenir. Şişmansanız müracaat ettiğiniz işe sizden önceki zayıf kadının alınması an meselesidir. Kadın girişimciliği sayesinde bu gün pek çok sosyal sorumluluk projesi hayat buldu. Kendi gibi olan, yarattığını paraya çevirmek isteyen, evine katkıda bulunanı destekleyen kadınlar sayesinde başka kadınlar da iş dünyasında yerlerini aldı.  Mikro kredilerle dünyayı yarattılar..

Çocuk Gelinler?

Ben de bir çocuk gelindim ama kendi isteğimle ailemi zorlayarak 17 yaşımda evlendim. Gelecekten beklentilerim vardı. Evlendikten sonra bunu farkedince eyvah dedim, vakit geçti sandım ama azmimle ve zekamla kafamdakileri gerçekleştirdim.  Eğitimimi tamamladım. İşimi kurdum. Ev işi yapmak, çocuk doğurmak için gelin olanlara çok üzülüyorum.

Kadına Taciz, Şiddet, Kadın Cinayetleri?

Kadına şiddet kabul edilemez. Son dönemlerde iyice psikopatlaştık ve önümüze gelene bir şekilde saldırı olduk. Ekonomik problemler bunu coşturan en büyük neden. Evde eksik çok, talep te fazla olunca bir şekilde gücünün yettiğine saldırıyor erkekler. Kıskançlık bile sonraki nedendir bana göre. Boşanma bir tür tercih edilmek olarak algılandığı için taciz ve saldırılar başlıyor. Erkek annesinin evinde evin paşası olarak yetiştirildiği için kadının tavrı kabul görmüyor. Keşke çocuklarımıza daha çok hayır diyebilsek. Taciz de de ilk suçlanan kadın olunca tüylerim diken diken oluyor.  Kıyafet, makyaj, samimi konuşma, serbestçe dolaşım saatleri, rahat tavırlar taciz için yeterli görülüyor. Bunları yaptıktan sonra “tak bir kravat" hakim hemen serbest bırakıyor. Yeterince ceza almayacağından emin oldukça daha da vahşi hale dönüşüyor bu eylemler. Fazla mı dizi seyrediyorlar acaba?
Çocuk ta yaparım Kariyer de sözü sizin için ne ifade ediyor.

Eskiden çocuk ile kariyer beraber yürüyebiliyordu. Şimdi firmalar bile sözleşmelere "şu kadar yıl hamile kalmayacaksın" maddesi koyduruyor. Çalışanlar bütçelerinin büyük bir bölümünü bakıcıya ayırmak zorunda kalıyor. Üstelik te çocuklarımız göçmen bakıcıların elinde onların dilini öğreniyor. Eskiden büyüklerimiz ilgilenirdi bebeklerimizle. Şimdi iş nerede biz orada olduğumuz için bu durum da yok. Artık çocuk yapmayı erteliyor kadınlarımız. Kariyer yapacaksa çocuk engel bence

DİSKOGRAFİ

Sonbahar Şansonları, Erkekleri Tanıyın (Single 2005), Rafta Kalmasın (2006), Antika (2007), Her Şey Çok Güzel Olacak (2009), Aşk Bana Kalır (2010), Kurbağa Prens (Single 2012), Aldatıldık Single (2013), Çok Ayıp (2014), Nankör EP (2015), Zeliha Sunal & Ömür Göksel Sırılsıklam – Boşver Single (2016), Dünya Bir Yana Sen Bir Yana, Sigarayı Bırak EP (2016), Mini Mini Bir Kuş Konmuştu (2016), Geçti -single (2017), Hedef sıfır atık proje single (2019

YARIŞMALAR & ÖDÜLLER

Eurovision Türkiye 2000, TRT Altın Anten Derece, Kuşadası Altın Güvercin, Onno Tunç İzmir Şarkı Yarışması,
Eurovision Türkiye Finalleri, 8.Uluslararası Kahire Şarkı yarışması 4. lük ödülü,  Bulgaristan Discovery Uluslararası Şarkı Yarışması En iyi şarkı ve Fidof özel ödülü, 2006 Uluslararası Kırgızistan Free Song Festival’inde Dünya ikincisi, Yeşil Nokta özel ödülü (2015- 2018), Favori Lezzetler Mutfakta Sıfır atık projesi halk ödülü (2019), TSSD insanlığın gerçek dostları ödülü, Sıfır Atık projesi ile Buyer Network BPN Özel Ödülü (2020)

OYUNCULUK
İlişkiler,
Fırtınalar,
Korkusuzlar
Vesaire Vesaire (Sinema Filmi)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!